De tornada d'un viatge d'aprovisionament de fustes per a la construcció d'instruments de corda vam haver de vigilar molt amb la furgoneta carregada: no li podia tocar el sol, i calia vigilar la humitat dintre del vehicle perquè el material no patís.
Amb tot això pensàvem que els arbres d'on provenia aquella fusta havien crescut al bosc, amb sol, pluja, neu i vent. Només el fet de que la fusta estava tallada la feia vulnerable a la degradació natural, i per això calia protegir-la.
De fet, és gairebé una meravella que instruments tan lleugers com els de corda puguin sobreviure durant segles, estant construïts d'un material tan efímer com és la fusta si no se la treu del seu cicle natural.
Per a experimentar què passa deixada al natural he triat una viola d'escàs valor, per a exposar-la al que estava exposada quan era dintre de l'arbre i poder-ne observar la degradació: penjada a l'aire lliure, en el propi suport d'una
estació meteorològica que permet seguir en línia les inclemències climatològiques - temperatura, humitat, pluges i vent. L'instrument està penjat sense tocar el terra en una clariana entre vegetació frondosa i prop d'una bassa amb insectes, a intervals regulars n'aniré fent fotos i penjant-les aquí.
Abans de penjar-la s'ha afinat, i per a acompanyar-la en el trajecte final se li ha afegit un segell postal "A prioritaire".
La viola disposava d'un llibre de condolències que ha estat incorporat a aquest fil, es poden afegir comentaris amb l'opció
contestar.
Acabada de penjar, l'11 de novembre del 2007:
De moment encara intacte (les taques que es veuen són de pols que s'hi ha deixat):