inici   index   meteoclimatic.atmos.cat   fotos esfèriques   teclats   bicicleta   voltforum    
 CEWT diumenge 25 de febrer 2024  
CONFIGURACIÓ MANUAL PSR 550

 
Important: abans de configurar l'aparell cal que ens assegurem de que l'alimentació elèctrica serà continuada: si es queda sense electricitat es perd tota la configuració
 
Primer cal reiniciar: amb l'aparell apagat (botó vermell Standby/on pujat) premem i aguantem la tecla del teclat de la dreta de tot (Do5). Mentre aguantem la tecla, engeguem l'aparell i no deixem anar la tecla fins que a la pantalla aparegui:
 
Now initializing
 
Tot seguit premem UNA VEGADA la tecla DSP i després la tecla TOUCH, també només una vegada.
 
En el teclat numèric premem les tecles 3 1 i 9 (sense pausa). Esperem uns segons, i ja sonarà el so d'orgue quan toquem. També podem rodar la rodeta fins a obtenir el número:
 
319 Organ Flute
 
Ara només ens cal ajustar l'afinació i el temperament. Comencem pel temperament:
 
Premem la tecla FUNCION (botó rodó al centre del panell), i tot segui quatre vegades la tecla + (teclat numèric), fins qua a la pantalla veiem:
 
F5 Utility
 
Premem una vegada la tecla de "flexta dreta", també anomenada "next" que veiem a l'esquerra sobre el botó blau "direct access" (no toquem aquest, només una vegada "next"), i tot segui premem tres vegades seguides la tecla + (teclat numèric). A la pantalla hem de veure:
 
SC Tune
 
Premem una vegada més la tecla "Next" (fletxa dreta) i veurem a la pantala SC Tune: Template. Llavors premem encara una vegada la tecla + del teclat numèric i a la pantalla apareixerà:
 
SC Tune: Note Edit
 
Aquest és el menú en que podem canviar el temperament.
 
Prement les tecles del cursor (les fletxes que hi han sobre el botó "direct access") poden anar canviant de nota. La nota a afinar es veu a la pantalla, i li podem canviar l'afinació amb la rodeta, com si d'una clau d'afinar es tractés. amb la diferència que el so no canvia mentre toquem una nota: per a que canvii després de bellugar la roda l'hem de deixar anar la nota i tornar-la a tocar. així si volem podem afinar d'oïda.
 
Així per al mesotònic de quart de coma caldrà ajustar:
    
Code:
C	C#	D	Eb	E	F	F#	G	G#	A	Bb	B	C
0	-24	-7	10	-14	3.5	-20	-3	-21	-10	7	-17	0 


 
Si volem altres temperaments poden utilitzar alguna d'aquestes llistes precalculades:
http://www.atmos.cat/perl?num=1129320687
 
 
Amb això ja tenim l'instrument sonant com un orgue i amb el temperament que haguem definit. Per acabar premem la tecla blava EXIT. I ja podem tocar.
 
Per a canviar l'afinació base:
 
Tecla Function. Amb les tecles + i - del teclat numèric naveguem fins que a la pantalla veiem:
 
F5 Utility
 
Premem la tecla "next" (sobre el botó "direct access") i amb les tecles + i - naveguem fins a veure
 
F5 Util: Tuning
 
Premem la tecla Next i amb la roda podem ajustar el La a la freqüència que vulguem. Prement qualsevol tecla del teclat podem afinar si cal tot l'instrument a la referència que tinguem (per exemple amb instruments de vent). El temperament que haguem definit no queda alterat per això, va amunt i avall sense perdre res.
 
Un cop ho haguem ajustat premem la tecla EXIT.
 
Precaució: caldria no tocar cap altra tecla, en especial cap de les 4 de "registration memory" perquè sinó haurem de refer tot el procés de programació, amb una excepció:
 
Si premem i aguantem el botó vermell MEMORY i pitjem un dels quatre botons que hi ha al costat, per exemple el botó 1, la configuració quedarà guardada i sempre que premem el botó 1 aquests, SENSE PREMER EL VERMELL MEMORY, es recuperarà la configuració que hi haguem posat. Per desgràcia aquesta memòria es perd si l'instrument es queda sense electricitat, llavors haurem de repetir tota la seqüència de programació descrita. Amb una mica de pràctica però la cosa es pot fer en menys d'un minut!