inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dissabte 20 de juliol 2024  
Avui fa 31 dies que no plou, el 23 de novembre va ser l'últim ruixat, i portem camí d'acabar el desembre sense que en tot el mes civil hagi plogut ni una mica.
 
Fa cosa d'una setmana la majoria de serveis meteorològics pronosticaven pluges generals i intenses degut a una situació de llevant. Les situacions de llevant amb altes pressions però sovint no porten pluja a l'interior de Catalunya i menys a Ponent, i així ha estat suara. Poso aquí els mapes del dia 20 de desembre - en cap moment baixem dels 1020mb:
levant_fall.gif
levant_fall.gif
Aquí una gràfica amb la pressió i les pluges durant els últims mesos. La línia vermella és la pressió, i la blava la pluja acumulada des del dia 1 de cada mes, on retorna a zero. La pluja continuada de principi d'abril és de la llevantada anterior, amb pressions pels volts de 940 mb (és pressió absoluta, cal sumar-hi 74 mb per a obtenir la pressió relativa al nivell del mar, que és la utilitzada en els mapes i en les valoracions) corresponent a 1015 mb. Pel damunt d'aproximadament 945mb (1019mb rel. niv. mar) aquí normalment no precipita.
pressioany.jpg
pressioany.jpg
Les perspectives per a les properes setmanes no ens porten pluja. Des del dia 22 de desembre s'ens està acostant un anticicló que ve del nordest i que segurament ens abraçarà de ple durant temps. La baixa del golf de Cadis que provocava els vents marítims que han deixat tanta aigua al sud s'ha anat omplint i els vent amb recorregut marítim estant desapareixent ràpidament. Mapa del dia 23:
mapa4.jpg
mapa4.jpg
Així ho reflectia també el model atmosfèric local del dia 23, que encara veia una lleugeríssima probabilitat d'aigua pel dia de Sant Esteve (probabilitat inferior al 20% amb, en cas de ploure, la precipitació seria inferior a 2 mm - una misèria doncs en el cas de que arribés a ploure).
model.gif
model.gif
Potser ara vénen canvis. Sembla que una baixa atlàntica ens vol passar per sobre, veurem què deixa.
 
A 24 hores vista probabilitat de pluja a 40%, amb pocs litres però. A 36 hores sembla millor, això seria pel dijous, on de moment la probabilitat és de 80% amb quantitats de uns 10 mm.
 
Ja fa falta, perquè avui ja fa 40 dies seguits que no ha plogut.
 
La sequera ens permet veure imatges com aquesta, la cantonada d'una casa de Sant Miquel d'Aramunt, poble actualment sota l'embassament de Sant Antoni:
smara.jpg
smara.jpg
I, un xic més avall, aquestes soques que encara ténen arrels ben enganxades: d'un bosquet sota l'aigua des de 1916, i que poques vegades n'ha sortit des de llavors!
bosquet.jpg
bosquet.jpg
Hola a tos i bon any nou.
 
Sembla que comença a nevar. Ya era hora, perque realment está tota la zona de montanya ben seca.
 
A veure si s'anima una mica i podem fer una mica d'aigua.
 
Cordialment,
 
 
 
Enric
Efectivament, al cap de quaranta-un dies, una imatge per a enmarcar!
3_1_2008.jpg
3_1_2008.jpg
I avui la cara nord del Montsec ben blanca.
montsec.jpg
montsec.jpg
Unes fotos molt boniques realment.
 
Esperem que aquest any tinguem una mica mes de neu i en definitiva,  d'aigua, perque no es torni a veure una foto com la que vas enviar a TV3 que era totalment esfereidora.  
 
Realment, quan "lo lago" esta sec es impresionant.
 
Cordialment,
 
 
Enric