inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dissabte 13 de juliol 2024  
La resolució dels models generalistes sovint és del tot insuficient en àrees complicades i petites com pot ser el cas del Principat de Catalunya. Essent que existeixen models locals que operen amb una combinació de dades dels models generals i dades locals derivades de metars i - sobretot - una estació automàtica connectada directament amb el model, i que a Catalunya n'hi han en funcionament, volem intentar seguir-los en comparació amb els generalistes per a determinar si aquest sistema ens pot aportar una mica més de precisió en les previsions. Aquí aniré posant tots els que vagin sortint, la referència "oficial" però és aquesta:
 
https://forum.catmeteo.com/index.php?topic=19440
 
Model de la Conca de Dalt - Pallars Jussà  
 
sagerdg.gif


Model de Granollers - Vallès Oriental
 
latest.gif


Model de Badalona-Bufalà  
 
sagerdg.gif


Xàbia:
https://www.meteoxabia.com/plaintext-parser.php
Crec que dec una explicació del que és aquest "model local".
 
Es tracta d'un programa nascut fa dècades per a fer càlculs predictius a nivell local sobretot de temperatures, considerant el nivell d'insolació, les característiques del terra, la distància i temperatura de grans masses d'aigua, els vents i l'orografia. Per a això el programa pot calcular en tot moment la sortida i posta del sol, l'alçada del mateix sobre l'horitzó, per cada punt del planeta a la data desitjada.
 
Per a afinar més, l'observador i operador del programa pot introduir el grau de cobertura nuvolosa i els canvis atmosfèrics a esperar, trets de diverses fonts com poden ser els mapes isobàrics, les fotos de satèl·lits, les dades d'altres estacions més o menys llunyanes, les pròpies observacions i experiències i fins i tot les que es puguin derivar de models globals, programant-les per a un futur més o menys inmediat, i atorgant-els-hi més o menys grau de significació o influència.
 
Amb el temps l'autor hi afegí un segon programa que facilita i/o automatitza l'adquisició de dades, altament configurable. Aquestes van des d'una estació local (que no cal que sigui la del propi observador-predictor, pot descarregar les dades des d'internet), passant per estacions METAR d'aeroports propers i llunyans cobrint tot un continent, boies de dades a mars i llacs, dades dels radiosondejos, moviments dels fronts així com diversos models. Com que tot això es pot triar i configurar individualment, les decisions de l'observador-operador són importants fins i tot en el cas de configuració per a un funcionament automàtic. No cal dir que el funcionament manual permet molta més interacció, permetent que l'observador interpreti segons la seva experiència les dades obtingudes d'aquesta manera, afinant-les, corregint-les, esborrant-les, modificant-les o fins i tot introduint-ne de noves. Les possibilitats arriben fins a considerar la possible influència d'eclipsis de sol.
 
A més d'això, el programa analitza per la seva banda les dades dels quatre últims dies de l'estació local per a fer una "calibració" que li serveix per a introduir correccions en les dades calculades. A més, al ser un model local, porta mecanismes de càlcul de la influència de l'escalfament global així com diversos paràmetres de zones amb possibles illes de calor, i sobretot poden corregir les discrepàncies entre els models generals amb les dades obtingudes localment: si el model global veu passar una zona de precipitació però el pluviòmetre no ha registrat res, no hi haurà variació de la temperatura cap a la baixa. Així mateix si els models dónen l'aproximació d'una depressió però la pressió atmosfèrica puja, hi haurà també una correcció en aquest sentit.
 
El sistema és doncs una síntesi de diverses eines, valorades de manera interactiva per l'operador, i integrant variables, dades i particularitats locals.
 
Així, les previsions a llarg termini no seran en general gaire diferents de les dels models generalistes, però a mida que el termini s'escurça les dades locals aniran guanyant significació així com el model propi de càlcul, podent reduir considerablement els efectes dels moviments imprevistos de masses d'aire a última hora, i podent afinar molt més en la resolució geogràfica que en els models globals és relativament aproximada, i aconseguint així una previsió molt més acurada i localitzada. No cal dir que aquests models funcionen només per a àrees molt petites, de pocs quilòmetres, però és just en aquesta limitació que rau també la seva principal virtut.
Actualització amb nous models amb gràfiques disponibles en línia:
 
Ordenats (aproximadament) de Nord a Sud
 
Model de la Conca de Dalt - Pallars Jussà  
 
sagerdg.gif


Model de Granollers - Vallès Oriental
 
latest.gif


Model de Badalona-Bufalà  
 
sagerdg.gif


Model de Sant Antoni de Portmany
 
model.gif


Model d'Eivissa
 
model.gif