inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dijous 13 de juny 2024  
Hi ha a internet un arxiu lliure de sons, the freesound project. Qui tingui coses enregistrades i les vulgui posar a disposició, ho pot penjar allí.
 
Fa un temps vaig enregistrar el nostre gall cantant, i avui m'ha arribat la notícia que ha quedat  incorporat a un "song" - si mai ho sentiu doncs, sapigueu que és de l'era de Casa Cota.
 
Us enganxo aquí la cancó en MP3
0704_lubi_inthechambersatnight.mp3 (clica aquí si el teu navegador no suporta html5)
Doncs a aquest gall avui se li ha acabat el cant: aquesta matinada ha entrat una guineu al galliner i s'ha cruspit el gall, dues gallines, i la cua d'una que ha sobreviscut fins ara.
 
La guineu, l'hem vist, el gall ha aparegut, decapitat, al tros del veí. A jutjar per la quantitat de plomes s'ha defensat i molt abans de morir.
 
Respecte de les guineus, s'ha de dir que últimament s'en veuen moltes, i no ténen gens de por de la gent ni dels cotxes, així ho comfirmen diverses persones, com un pagès de Lladorre que, a més de 80 anys, em deia que mai s'havia vist una cosa així. I l'altre dia, a Llavorsí vaig veure una guineu passejant com un gos entre els vianants pel pont al centre del poble. Igualment passa per aquí - alguna cosa està anant malament, perquè la setmana passada pujant per la pista del Boumort en bicicleta, a l'alçada de Molina de Carreu van sortir dues guineus a ple dia de darrera d'un arbre i em venien seguint pel camí. Molt, massa estrany.
Qui em fa més llàstima és la Cristina...
pobreta, quan ho sàpiga...!
En fi.
El mal de la Guineu és que mata per menjar pe`ro ho mata tot.
Aixi, si cal enterra el que no menja avui.
Per tant, fa estralls quan entra en un galliner.
Com tots els cànids, és el mateix que fan els gossos quan amaguen un òs. El fet de que hàgin proliferat, és de ben segur, que les cries prosperen per l'abundància de menjar i que ara no les cacen per la pell que ja no es valora tant com abans i estan protegides. Les guineus com deia al principi son cànids i per tant, intel·ligents. A diferència d'altres cànids com són els llops, la guineu té costums més solitàris i oportunístes mentre que aquells treballen en equip, tot i que també només maten per menjar i preferèixen preses salvatges, en el cas d'atacar un ramat poden causar estralls perquè han d'aconseguir menjar per a tot el clan i per varis dies. Per altra banda si ja ha arribat el llop a la serra del Cadí, només es qüestió de temps que faci acte de presència al Pallars. Jo particularment me n'alegraré. Suposo que molts d'altres no, tindran els seus motius que respecto però que ni comparteixo ni penso fer res per compartir o comprendre. Estic, ademés, convençut de que a la llarga serà un benefici per unes comarques que cada cop depenen menys del bestiar de llana com ho prova que el nombre de ramats va disminuint progressivament sense que ells llops hi tinguin res a veure. Els veritables llops perillosos són els especuladors de dues potes. Com va dir Einstein: Hi ha dues coses infinites 1ª l'Univers i 2ª l'Estupidesa Humana.