inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dissabte 22 de juny 2024  
A l'inrevés que la major part de Catalunya, aquest juliol ha estat més fresc i plujós que, sense anar més lluny, el de l'any passat, sobretot degut a quatre tongades de tempestes que ens han deixat un total de 53 litres i mig (l'any passat, un any amb un estiu "normal", 43.5mm), amb una temperatura mitja per tot el mes de 25.1º i una màxima de 37.9º (2005: 25.2º de mitja i 39.6º de màxima).
Fins i tot el climograma de Gaussen ens indica que la pluja, en relació amb la temperatura, ha estat suficient i beneficiosa per a la vegetació:
climogramajuliol.jpg
climogramajuliol.jpg
Per això i per altres detalls penso que quan es fan afirmacions sobre el canvi climàtic, donant-lo per fet i en les condicions en que ha de ser, em sembla que s'estan passant de frivolitat amb un tema que és realment seriòs.
 
A mi el que m'escama, és que parlen de l'escalfament "Global". Sempre la mateixa paraula i el mateix concepte: Global, Globalitzacó, l'economia global, etc. i em mosqueja. M'estan ficant la parauleta amb calçador.
 
Que ho estem fent malbé tot, és evident, però predir amb l'aplom que ho prediuen alguns mitjans, per no dir tots, em sembla una barbaritat. Ara que tenim la mecànica quantica i el principi d'indeterminació, ens surten alguns fent d'aprenent de bruixot.  
 
Penso que és un error barrejar Ciència i política. És com voler manipular les lleis de la física i en política 2+2 no sempre son 4 perquè intervenen altres variables i fins i tot honestament, de vegades poden fer 5, o 3, o 6. Depen del moment.
 
Hi ha hagut èpoques geològiques en que les erupcions volcàniques han llançat a l'atmosfera en un dia tot el que la indústria "Global" ha llançat en 150 anys. I la cosa ha acabat en Glaciació.
 
Després el tema dels corrents marins, de l'eix de rotació, de les tempestes solars. De les aportacions d'aigua dolça al mar i un llarg etc. que fa que els científics no estiguin totalment d'acord. Per tant jo demanaria una mica de prudència a l'hora de fer segons quines prediccions més dignes d'un "Pitonisso" que d'algú amb rigor científic.
 
Podria passar que ens preparessim per a un clima tropical i acabessim com els esquimals.?
 
Que esperessim veure desaparèixer illes i acabessim anant a peu de França a Anglaterra i enlloc de tenir dues illes (Mallorca i Menorca) en tinguessim una de sola i grandiosa.?
 
En fi m'estic enrollant i no ho vull, però son les reflexions que em faig.
El que és segur és que el clima de la terra és un sistema termodinàmic en equilibri, i el canvis naturals van generalment més lents que els provocats per la "civilització".
 
A banda de grans cataclismes, el que segur que està passant és que estem bombejant cada vegada més energia en aquest sistema termodinàmic, i amb això n'augmentem l'inestabilitat. Qualsevol factor natural es pot sumar al desgavell, i llavors la podriem ballar.
 
La qüestió de la glaciació propera està bastant clara - i serà el gran repte. L'escalfament real de moment fa altres coses: desaparèixer els gels eterns i fondre grans masses de gel polar, que a l'alliberar aigua dolça sí que influiran molt més del que ens pensem en el clima, com simulacions en ordinadors ja fa 15 anys mostraven - no ha canviat gaire res en aquesta apreciació.
 
El gran problema és que els canvis que es produeixin seran més ràpids del que la vegetació (i per tant la producció d'aliments) pot absorbir per adaptació, és a dir que segurament ens estem cavant la nostra pròpia tomba amb això. Fet i fet per altra banda la humanitat és una plaga - una espècie que està proliferant més del previst en detriment de les altres - i per tant sembla bé que hi hagi alguns mecanismes de regulació de la plaga. Tot està previst, tot i que la "solució" podria ser, a nivell d'individu, desagradable o fins i tot letal. No som res, i ja és hora de que ens n'anem adonant.
cryCompletament d'acord i encara que soc de mena optimísta, també m'he tornat excèptic total. I és que segons la llei de Murphy: Si hi ha dues possibilitats de fer una cosa i una d'elles és un desastre, segur que hi haurà algú que la farà.
 
També aquella cita d'Einstein sobre que l'amenaça més gran que cau sobre la humanitat és l'estupidesa perquè és il·limitada.
 
No hi ha remei, volem terraformar Mart i ens carreguem la Terra, no hi pot haver res més estúpid.
 
El que deia dels "Pitonissos" em referia als periodistes i alguns polítics que es fan dir ecologistes.