inici   index   meteoclimatic.atmos.cat   hostalets   esmuc   fotos esfèriques   teclats   malanquilla   campanes   bicicleta   colomina   voltforum    
 CEST dilluns 25 de setembre 2023  
bona nit,
 
m'inicio en aquest fòrum amb una qüestió sobre l'estació metereològica: m'interessa saber com són de fiables les dades sobre la direcció i la velocitat del vent, ja que per les fotos que estic descobrint en aquesta web, veig que hi ha edificacions properes i que per tant el vent que medeix podria no ser gaire net.
 
el motiu de la meva pregunta és el de conèixer les condicions eòliques del pantà on, si tot va bé, volem fer una regateta de patins molt aviat.  
en principi sembla que les condicions no deuen ser òptimes en comparació amb el vent al mar, però per a nosaltres navegar aquí és prou exòtic com per a oblidar-nos d'exigències i gaudir de l'entorn en el sentit més ampli possible.  vol dir que vindrem faci vent o no.
 
no sé si és molt demanar una fotografia de l'entorn de l'anemòmetre per contextualitzar-ne les dades, es pot?
 
feilcitats per la pàgina,
Jordi.
Doncs no, les dades no són fiables, perquè l'anemòmetre està dintre del poble. Cap algunes bandes el vent és bastant real (sobretot del sur), però el vent del nord i d l'oest queden bastant alterats. Per altra banda l'orografia de l'indret fa que, independentment dels edificis, el vent tingui un comportament "microclimàtic" - com la temperatura per cert, fins a un centenar de metres del poble sovint més elevada que pels voltants, i segur que no és per causes d'activitat humana.
 
Més insegur que l'anemòmetre és però el vent. Segons les meves observacions tampoc no es pot relacionar massa el vent al llac i el del poble, la diferència d'alçada (150m) i l'orografia el condicionen massa.
 
Respecte de la navegació a vela, més d'un cop ho he provat - i coneguts meus també - i val a dir que, per norma general és bastant desesperant: molt sovint senzillament no fa vent, i quan en fa la direcció a la superfície de l'aigua és molt inconstant, gira continuament.
 
Hi ha però un vent que, en la meva opinió, és l'unic que sol permetre bona navegació: el de sud-sudoest (això és, posats a la platja del "xiringuito", quan el vent ve de Tremp, o comportes). Aquest sol ser relativament fort i constant, i permet bones bordades travessant el llac, si bé prop de la riva occidental minva una mica per l'efecte de les muntanyes. Segurament el servei meteorològic pot donar amb certes garanties a dies vista una previsió sobre aquesta situació.


Connexió Wicat - l'Internet del Pallars