inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dissabte 22 de juny 2024  
Què fariem en aquest país si tinguéssim el clima d'Alemanya o Suïssa? La neu que cau aquí en situacions com l'actual allí és normal: ni tanquen escoles, ni es paralitza res. Tampoc no tiren la quantitat de sal que es llença aquí, on tenim uns aqüífers bastant més delicats que no pas hi han al nord.
 
He viscut molts anys a Suïssa, havent de funcionar en circumstàncies hivernals que aquí són inimaginables (amb dos i tres metres de neu) sense cap tipus de complicacions. Si hi ha neu, en comptes de voler-la eliminar tota, s'aprèn a conviure-hi. No cal pas treure-la: es pot viure pel damunt, s'hi pot caminar i circular, fins i tot en bicicleta.
 
I aquí, per uns centímetres de neu, es paralitza el país i es mobilitza gent amb màquines que intervénen de qualsevol manera, ja ho hem vist cada vegada, sense pensar per endavant ni la més mínima estratègia: pales que surten a netejar sense cadenes i sense experiència, convertint-se en un perill públic (el 2001 vaig perdre hores en una carretera bloquejada perquè la pala s'havia entravessat, en un lloc on, com es va veure al capdavall, els cotxes podien passar normalment) o relliscant i trencant coses, com acabo de veure no fa gaire i no gaire lluny d'aquí.
 
Aquí, si algú rellisca amb un vehicle, té tota la compassió de tothom. En països acostumats a la neu, el primer que li passa és que la policia el multa per a no adeqüar-se a les condicions de circulació. Si a més obstrueix una via pública, una multa més. I si provoca danys a tercers, segons la gravetat, pot arribar a la presó. Evidentment que hi ha a més la responsabilitat personal de cadascú, però sembla que aquí no anem pas per bon camí, ni els de dalt ni els de baix.