inici   fotos esfèriques   teclats    
 CEST dijous 25 d'abril 2024  
sinó tot el contrari, encara que amb elements d'ambdues.
Antic camí de l'estany de Sallent a l'estany Gento, on amb un tros de rail s'ajuda a passar un tram d'una mena de via ferrata que les allaus s'endugueren.
ferros.jpg
ferros.jpg
I a Sallent, el que queda d'una gàbia destinada a aparells meteorològics
gabia_sallent.jpg
gabia_sallent.jpg
L'estany-presa de Sallent està ben buit, clarament per obres. Aquí es veu com l'entorn natural ha estat brutalment destruït en nom del progrés (i que ara ens atreviem a anomenar energies renovables, malgrat que el que veiem aquí està en relació directa amb l'aprofitament de les centrals nuclears!). Només cal observar el que es veu a banda i banda de la presa, encara que normalment l'aigua ens oculti la visió d'aquest desert artificial.
sallent.jpg
sallent.jpg
Això que sembla gairebé un port és l'entrada i sortida de l'aigua de la central de Fecsa. L'esmentada relació amb l'indústria nuclear és que per aquest indret, de nit i en hores de poc consum, amb energia provinent de les nuclears es bombeja aigua cap a l'estany Gento, més amunt, per a deixar-la anar quan el consum és alt disposant així d'una capacitat punta més elevada. Em pregunto si hi deu haver algun tipus de relació amb aquestes obres just ara, quan Vandellós està aturat per avaria.
port_sallent.jpg
port_sallent.jpg
La mateixa estructura es troba al fons de l'estany Gento - l'altra extrem de la canonada.
2005_0905_153529AA.JPG
2005_0905_153529AA.JPG
Just el dia en que Vandellós torna a la xarxa, Sallent ja no està buit, sinó que presenta aquest aspecte:
2005_0905_155920AA.JPG
2005_0905_155920AA.JPG
Primer de Maig del 1976. Una setmaneta de vacances donava per a bastantes coses entre elles uns excursioneta a Montgarri i una altra fins a Estany Gento que és la que es veu a la foto. No hi varem poder arribar perque en la darrera fondalada el risc d'allaus era ben real fins al punt de que se'n varen produïr més d'un.
Cal afegir que ni de bon troç el paisatge, encara que alterat per les instal·lacions hidroelèctriques, estava tan fet malbé com avui. Certament es una central reversible per aprofitar el sobrant d'energia generat per les nuclears durant les hores de poc consum i posar-lo a la xarxa quan la demanda és més elevada, és doncs electricitat generada per les centrals nuclears, no és hidroelèctrica. Estem assistint en nom de l'efecte hivernacle a una campanya en favor de les centrals nuclears amb l'argument que aquestes van contra el canvi climàtic. El sistèma ho adapta tot pel negoci. Business is business. Que en català es podria traduir per: Penques son Penques.
cam_destany_gento_maig_del_1976.jpg
cam_destany_gento_maig_del_1976.jpg
Aquest traçat l'he fet en bicicleta. Cal vigilar els rails, però es força assequible.  
Els passos pels túnels són d'alló més estimulants (especialment si hi entres a les fosques, sense cap llum)
Bé, tot és per allí, però el la foto que vaig posar a l'inici no és d'aquest camí sinó d'un de més antic que puja directament de Sallent fins a l'Estany Gento molt a prop de l'actual traçat del telefèric, un camí pràcticament en desús, i que any per any es va degradant i canviant lleugerament de recorregut en alguns trams. El camí oficial a peu puja per unes serpentines i es troba amb la via fèrria a la font del Pigoló, aquest altre més antic arriba directament a la presa l'Estany Gento, concretament on hi havia hagut l'estació meteorològica. La gàbia fotografiada a Sallent era la històrica de l'Estany Gento que es va traslladar a baix quan es va automatitzar el funcionament a dalt, a hores d'ara està restaurada (després d'haver anat a parar pràcticament a la brossa) i de nou en funcionament en una estació de la Xarxa d'Observadors Meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya.