inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST dissabte 13 de juliol 2024  
Fa unes setmanes el disc dur del servidor va ultrapassar els dos anys de funcionament - no d'existència, sinó de temps rodant.
 
Consideracions curioses: el disc té un diàmetre de 9.3 cm i gira a una velocitat constant de 120 voltes per segon. Els capçals es mouen a una distància de l'eix d'entre uns 2 i uns 4.5 cm.
 
La velocitat del cercle exterior del disc és de 126.2 Km/h, com un Smiley Si les hores de servei les hagués fet desplaçant-se a aquesta velocitat, ja portaria més de dos milions de Km, 2211315.
 
La velocitat relativa dels capçals respecte el disc varien entre 60 km/h (interior) i 120 km/h quan són a l'exterior, que és la postura que estan quan no hi ha transferència de dades. Aquesta elevada velocitat serveix per a crear un corrent de gas que fa que els capçals no toquin la superfície, sinó que volen a baixa alçada sense tocar-la, per a no provocar desgast. D'aquesta manera els capçals "volen" més d'un milió de kilòmetres l'any.
 
Smiley
I d'això ja fa més de dos anys. Ara ja porta doncs 6 anys i mig en servei, dels quals els 3 últims pràcticament ininterrompudament (amb una aturada per a engreixar els ventiladors i una altra per a instal·lar el detector de llamps, més dues degudes al trasllat del servidor durant les obres a la casa - totes les interrupcions però de pocs minuts). Són més de 6 milions de quilòmetres, més del que sol fer una locomotora de tren en tota la seva vida.
 
Així, un disc dur hauria de rodar ininterrompudament durant més de 150 anys per a que la seva pista externa hagués recorregut la distància que separa el sol de la terra, una distància que la llum recorre en uns 8 minuts. Però també cal considerar que a la velocitat de la llum es tardaria 1 minut i 20 segons per a fer el recorregut que aquesta pista ja ha fet en el disc dur del servidor.
 
Segons diuen, l'esperança de vida d'un disc dur és com a molt de 7 anys. Veurem fins on arriba aquest. De moment no ha donat mai cap signe de feblesa ni cap problema...
Per cert, tinc aquí en funcionament un portàtil IBM de 1997 que fa de servidor de vídeo. El sistema SMART del disc dur ja fa ANYS que diu que ha ultrapassat el límit de temps de vida i anuncia HARDDISK FAILURE quan l'engego, però continua funcionant com qui res des de fa més de dos anys, sense perdre dades ni tenir problemes en llegir sectors. El mantinc en marxa també per veure com acaba, si és que s'acaba algun dia. Deu anys de servei continu ja comença a ser respectable (havia sigut el meu primer servidor web).