Please wait while this page is loading...

low energy server powered by photovoltaics - please be patient.


benvingut, convidat. sisplau entra
  :
casacota.cat utilitza cookies (avís legal)
  inici últims missatges cercaajudaentrar  
 
pàgines: 1
Instal·lació solar a casa? (Read 6747 times)
Roger_Layola

Instal·lació solar a casa?
16.03.2008 a les 16:27:50
 
Benvolgut pere:

Davant la perspectiva de quedar-me sense electricitat més sovint,  ja fa dies que m'estic plantejant de posar una instal·lacio solar a casa per fer funcionar els elements més bàsics: la nevera per conservar els queviures i algunes llums de casa. La resta d'elements d'alt consum, com l'aspiradora, el forn, la  rentadora etc, més prescindibles,  continuarien funcionant de la xarxa electrica. De fet, acabo d'aconseguir substituir totes les llums de casa per altres de baix consum i alta duració ( fins i tot en la campana estractora!) per tal de reduir el consum de cara a funcionar amb bateries.
Necessito tenir les idees més idees clares, i havent vist la impresionant instal·lació del servidor casacota, seria molt interessant saber de mà del Pere una mica els números i l'experiència: quanta energia consumeix el servidor, quanta energia en plaques hi ha, tipus de inversor, carregador de bateries, si hi ha hagut èpoques de nuvols que hagi reduit l'energia de les bateries, si mai s'ha quedat sense energia etc, si el sistema es fiable, si val la pena tirar endavant la meva idea... Potser masses preguntes, escull les que més t'agradin! Grin
http://www.servidorsolar.cat/8/

Roger
tornar a dalt
 
 
  IP Logged
pc
csct

desconnectatPosts: 49

Re: Instal·lació solar a casa?
Reply #1 - 16.03.2008 a les 17:59:37
 
Per desgràcia treballant a petita escala hi han una sèrie de factors que tenim en contra, abans de tot les bateries.

Aquí es pot veure una mica el que produïen les plaques solars (fa uns anys, en un altre indret, sense l'ampliació i l'electrònica actual):

http://www.casacota.cat/Cool/estadistica_flyer.htm

Cal dir que ara disposem d'algun panell més, i que estan més ben col·locats. Però el problema no són les diferències entre el diai la nit, sinó entre primavera-estiu i tardor-hivern. Passem de tenir energia en excés a èpoques on la cosa va justeta.

A hores d'ara m'és impossible donar una estadística exacta dels últims anys, vam tenir tot un any la casa en obres amb els pannells desmuntats durant la primavera i l'estiu, quan més produeixen, i les dades anterior no serveixen perquè hi havia menys panells i estaven en pitjor lloc que actualment. Caldrà encara esperar uns quants mesos fins que disposi de dades més sòlides. De moment només puc extrapolar:

Consum del servidor des 1.1.2006 - 15.3.2008: 1358 KWh (consum total, amb transformadors, estació meteorològica, detector de llamps i pèrdues incloses)

Producció dels panells en el mateix període, però tenint en compte que varen estar fora de servei des de l'abril del 2006 fins al setembre del 2007 (només 40% del període i justament estant fora de servei en l'època de màxima producció): 528 KWh.

Dintre de tot, estant només en època de baixa producció i durant el 40% del temps, els panells produiren un 38.8% de l'energia total consumida per el servidor, incloses pèrdues tant del costat de producció com de la banda del consum. Les mesures diàries que vaig fent revelen que es produeix normalment més energia que la que es gasta.

De tota manera, així que hi entren bateries en joc les coses empitjoren: com que per a carregar una bateria cal un voltatge més elevat que no pas està a disposició al descarregar-la, el treball físic necessari per a carregar-la sempre serà molt superior al treball recuperable a partir de la bateria. En aquest sentit, i si hi sumem les pèrdues elèctriques (transformadors, motors, etc) l'energia útil que s'obté d'un sistema solar que funcioni 24 hores al dia, i per tant durant les hores sense insolació és de POC MÉS DEL 40%.

Per aquest motiu vaig decidir de connectar-ho tot a la xarxa elèctrica, tant el servidor com els panells: l'energia produïda així no es perd amb els cicles de càrrega-descàrrega sinó que està disponible immediatament a la xarxa, reduïnt el consum domèstic o fins i tot realimentant la xarxa pública (tot i que aquesta a efectes econòmics es perd, perquè els comptadors aquí tenen un mecanisme que els impedeix girar enrere, "descomptant" (ben diferent que a la resta de la unió europea!).

El servidor té bateries i podria funcionar - de fet de vegades ho fa per altres motius - de manera autònoma i deslligada de la xarxa, però mediambientalment té més sentit fer-ho amb connexió a la xarxa:

- menys pèrdues per càrrega-descàrrega

- aprofitament total de l'energia produïda. En funcionament autònom quan les bateries estan carregades tota la producció excedent es perd, en canvi així alimenta la xarxa i s'aprofita

- menys desgast de les bateries, ço que es tradueix per més llarga durada de vida, menys contaminació per reciclatge, menys consum d'energia "gris" per a fabricar-ne de noves - les bateries actuals del servidor són de l'any 1994 i funcionen perfectament després de treballar 7 anys en un vehicle elèctric!

Un problema addicional i certament anecdòtic és el fet de tenir en el servidor pàgines web de contingut meteorològic: estació en directe, webcam i detector de llamps. Això fa que, en cas de mal temps molta gent i aficionats a la meteo es connecten i fan moltes consultes, el consum del servidor es pot arribar a multiplicar per 10 respecte de moments de bon temps - i normalment quan passen aquestes coses plou i està núvol, és a dir, amb poca o nul·la producció de part dels panells. Tot i que les bateries amb 210 Ah podrien fer funcionar el servidor teòricament durant 18 hores, amb un consum elevat d'aquesta manera en tindria per ben poc.

Una altra consideració: quan vaig començar amb el servidor utilitzava una màquina, que encara conservo, que consumia, tot inclòs, 10 Watts. Amb aquest servidor es podria fer un sistema autònom perfecte, però hi havien reclamacions sobre la lentitud de la web, de les cerques, del correu electrònic. De moment hi ha doncs el sistema descrit que, globalment, presenta un excedent de producció que retorna a la xarxa, tot i que la segueix necessitant per a garantir un funcionament regular, eficient i respectuós amb el medi ambient.

Algunes fotos de l'instal·lació, el servidor amb serveis annexes: bateries, convertidor DC/AC, ventiladors, transformador i regulador de càrregaEls pannellsi el convertidor que connecta els panells a la xarxa:

tornar a dalt
 
 

veure perfil | web   IP Logged
Roger_Layola

inversor amb bateries. com s'alternen?
Reply #2 - 23.03.2008 a les 23:03:40
 
Hola Pere

El teu punt de vista em sembla interessant. A casa els pares tinc una placa solar de 110w connectada directament a un inversor, a hores d'ara ja ha injectat uns 600.000w, la experiència és positiva, però quan intervenen les bateries, no acabo de veure com es fa.... Es tenen les bateries desconnectades i es va injectatnt energia a la casa amb un inversor de red, i quan s'en va la llum es connecta el regulador de càrrega de bateries i s'acciona un altre tipus d'inversor per alimentar la nevera i les llums? Com ho fas funcionar a casa teva?

Altrament, t'has mirat algun sistema de plaques per escalfar aigua?

Quote:
"Per aquest motiu vaig decidir de connectar-ho tot a la xarxa elèctrica, tant el servidor com els panells: l'energia produïda així no es perd amb els cicles de càrrega-descàrrega sinó que està disponible immediatament a la xarxa, reduïnt el consum domèstic o fins i tot realimentant la xarxa pública (tot i que aquesta a efectes econòmics es perd, perquè els comptadors aquí tenen un mecanisme que els impedeix girar enrere, "descomptant" (ben diferent que a la resta de la unió europea!)."tornar a dalt
 
 
  IP Logged
pc
csct

desconnectatPosts: 49

Re: Instal·lació solar a casa?
Reply #3 - 24.03.2008 a les 04:19:13
 
Ho faig tot a través de la xarxa de 220 volts. Per una banda els panells alimentant la xarxa, per la banda del servidor un transformador amb dos diodes que lliura uns 14-15 volts a l'entrada del regulador. Les pèrdues per la doble conversió son més petites que les termodinàmiques de càrrega i descàrrega i que el que es perdria en cas de molta insolació a l'estar les bateries plenes.

Cap d'aquestes dues coses tenen connexió fixa, sinó que van amb un endoll vulgaris. Amb qualsevol cable els puc connectar, si cal, directament. Llavors només cal fer un pont dintre l'inversor perquè lliuri energia malgrat que no hi ha la tensió de la xarxa. Ho vaig provar fa temps i funcionava, però no he tornat a necessitar, si ens quedem sense electricitat sol ser de nit, i llavors no cal pas connectar panells!
tornar a dalt
 
 

veure perfil | web   IP Logged
pàgines: 1

Δ Aquest lloc web fa servir galetes. Si continues navegant n'acceptes l'ús. Δ