Per desgràcia treballant a petita escala hi han una sèrie de factors que tenim en contra, abans de tot les bateries.
Aquí es pot veure una mica el que produïen les plaques solars (fa uns anys, en un altre indret, sense l'ampliació i l'electrònica actual):
http://www.casacota.cat//estadistica_flyer.htmCal dir que ara disposem d'algun panell més, i que estan més ben col·locats. Però el problema no són les diferències entre el diai la nit, sinó entre primavera-estiu i tardor-hivern. Passem de tenir energia en excés a èpoques on la cosa va justeta.
A hores d'ara m'és impossible donar una estadística exacta dels últims anys, vam tenir tot un any la casa en obres amb els pannells desmuntats durant la primavera i l'estiu, quan més produeixen, i les dades anterior no serveixen perquè hi havia menys panells i estaven en pitjor lloc que actualment. Caldrà encara esperar uns quants mesos fins que disposi de dades més sòlides. De moment només puc extrapolar:
Consum del servidor des 1.1.2006 - 15.3.2008: 1358 KWh (consum total, amb transformadors, estació meteorològica, detector de llamps i pèrdues incloses)
Producció dels panells en el mateix període, però tenint en compte que varen estar fora de servei des de l'abril del 2006 fins al setembre del 2007 (només 40% del període i justament estant fora de servei en l'època de màxima producció): 528 KWh.
Dintre de tot, estant només en època de baixa producció i durant el 40% del temps, els panells produiren un 38.8% de l'energia total consumida per el servidor, incloses pèrdues tant del costat de producció com de la banda del consum. Les mesures diàries que vaig fent revelen que es produeix normalment més energia que la que es gasta.
De tota manera, així que hi entren bateries en joc les coses empitjoren: com que per a carregar una bateria cal un voltatge més elevat que no pas està a disposició al descarregar-la, el treball físic necessari per a carregar-la sempre serà molt superior al treball recuperable a partir de la bateria. En aquest sentit, i si hi sumem les pèrdues elèctriques (transformadors, motors, etc) l'energia útil que s'obté d'un sistema solar que funcioni 24 hores al dia, i per tant durant les hores sense insolació és de POC MÉS DEL 40%.
Per aquest motiu vaig decidir de connectar-ho tot a la xarxa elèctrica, tant el servidor com els panells: l'energia produïda així no es perd amb els cicles de càrrega-descàrrega sinó que està disponible immediatament a la xarxa, reduïnt el consum domèstic o fins i tot realimentant la xarxa pública (tot i que aquesta a efectes econòmics es perd, perquè els comptadors aquí tenen un mecanisme que els impedeix girar enrere, "descomptant" (ben diferent que a la resta de la unió europea!).
El servidor té bateries i podria funcionar - de fet de vegades ho fa per altres motius - de manera autònoma i deslligada de la xarxa, però mediambientalment té més sentit fer-ho amb connexió a la xarxa:
- menys pèrdues per càrrega-descàrrega
- aprofitament total de l'energia produïda. En funcionament autònom quan les bateries estan carregades tota la producció excedent es perd, en canvi així alimenta la xarxa i s'aprofita
- menys desgast de les bateries, ço que es tradueix per més llarga durada de vida, menys contaminació per reciclatge, menys consum d'energia "gris" per a fabricar-ne de noves - les bateries actuals del servidor són de l'any 1994 i funcionen perfectament després de treballar 7 anys en un vehicle elèctric!
Un problema addicional i certament anecdòtic és el fet de tenir en el servidor pàgines web de contingut meteorològic: estació en directe, webcam i detector de llamps. Això fa que, en cas de mal temps molta gent i aficionats a la meteo es connecten i fan moltes consultes, el consum del servidor es pot arribar a multiplicar per 10 respecte de moments de bon temps - i normalment quan passen aquestes coses plou i està núvol, és a dir, amb poca o nul·la producció de part dels panells. Tot i que les bateries amb 210 Ah podrien fer funcionar el servidor teòricament durant 18 hores, amb un consum elevat d'aquesta manera en tindria per ben poc.
Una altra consideració: quan vaig començar amb el servidor utilitzava una màquina, que encara conservo, que consumia, tot inclòs, 10 Watts. Amb aquest servidor es podria fer un sistema autònom perfecte, però hi havien reclamacions sobre la lentitud de la web, de les cerques, del correu electrònic. De moment hi ha doncs el sistema descrit que, globalment, presenta un excedent de producció que retorna a la xarxa, tot i que la segueix necessitant per a garantir un funcionament regular, eficient i respectuós amb el medi ambient.
Algunes fotos de l'instal·lació, el servidor amb serveis annexes: bateries, convertidor DC/AC, ventiladors, transformador i regulador de càrrega
Els pannells
i el convertidor que connecta els panells a la xarxa: