inici   fotos esfèriques   teclats   bicicleta    
 CEST diumenge 23 de juny 2024  
Potser ja l'heu vist, informatitzat i calculant les seves dades a partir de l'estació automàtica i el detector de llamps:
 
frare predictor

 
He estat buscant una bona estona per internet per veure si en trobava l'origen o alguna referència històrica. L'únic que he trobat és que en una botiga que ja no existeix a Edinburgh en tenien un a la venda, italià i datat al segle 19, en una caixa de fusta amb vidre, però fet de cartró pintat. Al caché del google n'he pogut trobar dues imatges molt petites, però suficients per a fer-se una idea de l'artefacte. En qualsevol cas els de cartró que es troben al mercat són pràcticament una còpia idèntica d'aquest antic model, exceptuant el marc pseudo-neogòtic que substitueix el marc de fusta. Suposo que no serà gaire difícil reconvertir un d'aquests frares moderns en el seu antecessor decimonònic.
amonk1.jpg
amonk1.jpg
La part posterior del model antic
monk2.jpg
monk2.jpg
Fantastic, des de molt petit que l'he anat veient en diferents llocs. També n'he vist que constaven d'un ruc amb la cua de cordill, segons l'esmentada cua estigues més amunt o més avall volia dir si plouria o no. M'imagino que més que predir el temps el que deuen fer aquests tipus d'artefactes es detectar la humitat ambiental.
Evidentment es tracta d'higròmetres ("metres" és potser massa i tot), d'el ruc n'hi han models amb cua de cordill que són un acudit, tipus "si no se li veu, boira". El problema és que a les instruccions del frare diu que prediu el temps amb 24 hores d'antelació, i sovint més...
 
El que hi ha a la web, no. Aquest té un mecanisme bastant complicat que fa que hauria d'avisar amb algunes hores d'antelació amb una probabilitat d'encert de més del 90%. Utilitza diversos algorismes de predicció i de càlcul, com l'alçada del punt de rosada per extrapolació adiabàtica, la derivada baromètrica, els senyals de ràdio emesos pels llamps, tot plegat integrat amb la vareta que es mou ensenyant uns rètols que, segons les circumstàncies, també canvien. L'únic que conserva del frare és l'hàbit, però ja se sap que l'hàbit no fa el monjo.