Please wait while this page is loading...

low energy server powered by photovoltaics - please be patient.


benvingut, convidat. sisplau entra
  :
casacota.cat utilitza cookies (avís legal)
  inici últims missatges cercaajudaentrar  
 
pàgines: 1
Actualitat: pensaments sobre el Peak Oil (Read 3062 times)
Roger Layola
moderador global

desconnectat



Posts: 2144
Barcelona
gènere: male
Actualitat: pensaments sobre el Peak Oil
04.03.2009 a les 14:27:15
 
Aquest text es basa en un escrit de Matthew David Savinar,
publicat en la web http://www.lifeaftertheoilcrash.net/

El problema del Peak Oil (màxim mundial d'extraccions de petroli) no rau en què ens comencem a quedar sense petroli. Més aviat, ens hauríem de fixar en el possible (potser probable) col·lapse de sistemes complexos basats sobre una economia globalitzada,  que de cop i volta s'ha quedat sense cap perspectiva de continuar creixement. El motiu? no continuar disposant d'energia fòssil abundant i barata!

Que el primer sistema en ésser afectat fos el bancari ha agafat a molta gent per sorpresa, però si et  pares a pensar-ho, el procés és força evident: Sense possibilitats de continuar creixement, s'esfondra la matemàtica de pagar demà el deute d'avui amb els interessos sobre crèdit... la gent i les empreses entren en fallida, els deutes no es cobreixen... Fi de la història, com Tony Soprano solia dir!

Durant la present dècada hi havia una teoria força popular entre els "Peak oilers" que creia que el món entraria ara en una fase de "bumpy plateau", és a dir, una economia oscil·lant amb successius alts i baixos: la economia entraria primer en un període de contracció, per manca d'energia, després reviuria per la destrucció de la demanda, amb el conseqüent excés de petroli, i abaratiment de preu. Quan la demanda superés novament la oferta, els preus tornarien  a pujar, congelant novament la economia...  i així successivament, en una dansa incansable que a cada cicle portaria les economies més aprop dels inferns.

Aquest escenari imaginari no s'ha acomplert com s'esperava, perquè es basava en la falsa premissa que tots els sistemes complexos serien capaços de retenir una certa capacitat operacional sota condicions de decreixement, i que els diversos sistemes complexos d'una manera o altra es recolzarien entre ells.

Res més lluny del que esta passant: El sistema bancari mundial esta ferit de mort ja en el primer "round", i fins i tot grans corporacions han hagut de ser salvades i nacionalitzades a corre-cuita per evitar un efecte dominó de fallides (Goldman Sachs, Bernie Madoff, etc)!

D'on ve això? Davant de la extinció del teòric creixement infinit, el últim acte desesperat que ha fet el sistema bancari, a fi de mantenir el seu staus quo,  ha estat la compilació i posada al mercat de "securities" buides que volien produir benefici del no res, sense basar-se en activitat productiva alguna... estem parlant dels fraus basats en algoritmes alfabètics erràtics amb noms tan seductors com"credit default swaps" (CDSs),"collateralized debt obligations" (CDOs), "structured investment vehicles"(SIVs), i, naturalment, el més exitós, el "mortgage backed securities".
Ara el sistema es troba completament intoxicat per totes aquestes delicatessen que ni els governs saben què fer-ne!

Aquesta fallida de la teranyina bancaria, enlloc de ser ajudada  per altres sistemes per a superar el esvoranc, està afectant negativament als conjunts comercials i fabrils: només cal mirar la rapidesa amb què s'està incrementant l'atur, i la congelació espectacular que està patint el comerç global! De continuar aquesta tendència, els següents pilars a ésser afectats seran el agrari, el transport, i els sistemes d'extracció i abastiment energètic (que a la vegada és la base de tots els altres). El últim sistema a caure seran els governs d'escala nacional.

Amb una mica de sort, tots aquests sistemes sobre els que es fonamenta la nostra civilització es podrien reorganitzar a un nivell d'activitat més baix:parlem d'un decreixement en tota regla. Els governs, guiats per la mentalitat obtusa dels temps passats de l'abundància, fallen a reconèixer aquesta nova situació, i s'entesten a salvar sistemes d'una escala massa gran per a poder ser perpetrats. La tasca dels governs no hauria de ser salvar sistemes ja condemnats, sinó preparar a la societat per a que refagin tot el entramat a una escala molt menor.

L'efecte immeditat més palpable de la fallida bancaria és que molta gent disposa de menys diners  dels que preveia gaudir. Això ja es prou problemàtic, doncs ens havíem acostumat a un fantàstic nivell de vida i recular no és agradable!
Però que passa si el sistema agrari comença a fallar? La possibilitat és molt més immediata del que pot semblar: Només cal mirar la manera com la producció del nostre menjar està organitzada: A gran escala, basada en el capital intensiu, i molt depenent de l'energia fòssil, tant en el cultiu com en el processament i distribució.

Això pot tenir conseqüències desastroses. Ara que els bancs tenen problemes, disposar de capital és molt difícil. Ningú a les ciutats es preocupa de llegir les últimes notícies agràries, o para atenció a  escoltar els programes radiofònics sobre la actualitat del camp. Endevina que està passant!!: Estem de ple en el període de plantar!!  Serà interessant veure quants pagesos ( Matthew fa referència als pagesos d'Estats Units) no podran comprar  planter i  llavors per manca de crèdit!!

La sequera extrema de crèdit pot fer que la producció de menjar del 2009 sigui anormalment baixa, especialment en alguns dels llocs més productius del món- Califòrnia, Xina, Argentina, Austràlia . Si els governs volen fer alguna política efectiva i profitosa, haurien de començar amb el tema agrari, promovent agricultura local i de petita escala, que sigui molt poc dependent dels subproductes petrolífers (combustibles fertilitzants pesticides processament i distribució) i de les grans injeccions de diners.

Enlloc de preocupar-nos de si el Dow Jones o el Ibex 35 cau als 4000 punts , o si finalment AIG es nacionalitza, caldria seguir de ben aprop com es comporten els sistemes agraris i energètics, que són, sense lloc a dubtes, sustent directe de les nostres vides, i actors principals dels propers escenaris d'alarma i angoixa!

Bona nit, i bona sort.
tornar a dalt
 

field.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
pàgines: 1

Δ Aquest lloc web fa servir galetes. Si continues navegant n'acceptes l'ús. Δ