Please wait while this page is loading...

low energy server powered by photovoltaics - please be patient.


benvingut, convidat. sisplau entra
  :
casacota.cat utilitza cookies (avís legal)
  inici últims missatges cercaajudaentrar  
 
pàgines: 1
Estem vivint una crisi energètica? (Read 3860 times)
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Estem vivint una crisi energètica?
15.07.2010 a les 16:18:48
 
De  Guillem Alonso de Armiño
Extret de: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=109647


"Se'ns ha explicat detalladament que l'esclat de la bombolla immobiliària nord-americana la va originar l'actual crisi. Però ningú ens ha explicat per què va esclatar aquesta bombolla. El que a continuació llegireu els pot semblar estrany, i és ben normal, ja que han estat adoctrinats en termes com subprime, trossejar hipoteques i altres tecnicismes, però ningú els ha mostrat els motius des de l'òptica d'aquest article: des de la crisi energètica.

És veritat que en els excessos financers es van arribar a concedir enormes hipoteques a gent amb pocs recursos. Però què va fer que tota aquesta població deixés de pagar de cop, tots al mateix temps? La resposta està en el preu del barril de petroli, que estava en una escalada contínua de preus, arribant el seu màxim històric, 147 dòlars per cada barril de petroli. L'encariment de l'energia va produir l'alça dels aliments i del transport, impactant d eple als nord-americans subprime (de baixos ingressos), que no arribaven a final de mes. Van ser deixant de pagar les seves hipoteques per poder menjar.

Aquí a les nostres terres, el 9 de juny de 2008, quan el barril tocava i els 120 dòlars, Espanya es sumava a la vaga europea massiva de transportistes, agricultors i pescadors contra l'alça del preu del petroli. Milers de camions, tractors i vaixells van quedar aturats, i com a mostra de la seva determinació, un titular de premsa d'aquell proper dia: "Els transportistes adverteixen que continuaran amb les protestes i que estan preparats per a la victòria o la presó". No els sortia rendible arrencar els tractors, camions i vaixells per treballar, pagant el petroli a 120 dòlars el barril. El nostre sistema de vida és totalment inviable a llarg termini amb un preu de barril de petroli a 120 dòlars."


tornar a dalt
 

peak_oil.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: Estem vivint una crisi energètica?
Reply #1 - 15.07.2010 a les 16:19:37
 
La gràfica doble mostra en una línia a traços el preu del barril en dòlars actuals (USD. descomptant l'efecte de la inflació). I mitjançant una línia contínua la producció mundial en Milions de barrils per dia (MBD). Del 1984 al 2004 el preu s'ha mogut al voltant de la forquilla 20-40 dòlars per barril, mentre la producció passava de 60 a 80 MBD. A partir de 2004 tot i que el preu del petroli s'incrementa més d'un 300%, la producció tot just aconsegueix augmentar un 6%, de 80 a 85 MBD. En conclusió, la producció mundial de petroli va tocar sostre l'estiu del 2008. Aquest fet és conegut com "El zenit del petroli" o Peak Oil en anglès.

El zenit del petroli es refereix al punt màxim d'extracció mundial de petroli, i implica un impacte devastador sobre l'economia i els nostres sistemes d'alimentació i transport. En poques paraules, l'energia abundant i barata desapareix. La producció comença a mimbar, alhora que la demanda mundial de petroli supera sempre a l'oferta.

L'alt preu del petroli va punxar la bombolla immobiliària més gran, les hipoteques subprime nord-americanes. Aquesta és la causa principal de la crisi actual. L'alt preu de l'energia va fer que pugés el preu dels aliments i del transport, provocant que les famílies nord-americanes no arriben a final de mes, deixant de pagar la seva hipoteca al banc. L'increment dels preus durant aquesta època va ser el més alt des de feia 35 anys (des de la crisi de petroli de la guerra del Yom Kippur)

La crisi per l'alt preu va portar la disminució del consum de petroli i l'estabilització dels preus del barril, aquesta vegada al voltant dels 80 dòlars / barril ... fins que es produeixi la recuperació i tornada a començar el ral li alcista.

Si es fixen en la gràfica històrica el 2007, a 86 dòlars el barril esperàvem que baixés de preu acostumats a un històric de preus d'entre 20-40 dòlars. Pensi que, per exemple, els pressupostos d'Espanya per a l'any 2005 s'havien efectuat per un preu del petroli de 30 dòlars per barril. Avui coneixem, o millor dit hauríem conèixer, que el futur serà una escalada brutal del preu del petroli, és a dir, del preu de l'energia.

Les implicacions d'aquesta realitat geològica, l'esgotament del petroli barat, són tan potents que quan una persona és exposada per primera vegada als fets del zenit del petroli la primera reacció és la negació dels dades. No passa res, és una reacció normal i en pocs dies es passa. Després vénen altres fases: por, acceptació i finalment recerca de solucions.

Per desgràcia el zenit del petroli i les immediates conseqüències no és un tema gaire difós àmpliament entre els ciutadans. Espero, amb aquest article, motivar el vostre interès, i puguem, com més aviat, motivar actuacions conjuntes per afrontar la veritable crisi que s'acosta. Això requerirà el plantejament d'accions estratègiques a llarg termini, amb accions intermèdies o tàctiques a curt i mitjà termini. I l'adopció de mesures correctores immediates. Hem de plantejar-nos la transició d'una societat basada en el petroli a una altra que utilitzi fonts energètiques alternatives. Tot això acompanyat de canvis importants en els hàbits de consum.

Aquest tipus de planificació requereix d'una capacitat d'organització social i política que va més enllà dels plantejaments partidistes actuals a 4 anys vista (i de vegades ni això). Cal començar a dir les coses pel seu nom i no maquillar les dades de la crisi amb falses recuperacions econòmiques que no són més que miratges d'un futur molt incert.

Estem disposats a plantejar futurs energètics alternatius? Si seguim pel camí actual no ens espera més futur que una successió contínua de crisis econòmiques acompanyades de conflictes socials, nacionals i internacionals, cada vegada més greus, com a conseqüència de la lluita pel control de les poques fonts energètiques que queden. Aquesta és la raó principal per la qual cal començar a exigir un canvi de l'actual model energètic. Però primer hem d'estar ben informats de la realitat. Espero que aquest primer escrit us animi a fer-ho.

Quote:
Guillermo Alonso de Armiño y Érase. Ingeniero Industrial Superior.

Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.
tornar a dalt
 
 

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
pàgines: 1

Δ Aquest lloc web fa servir galetes. Si continues navegant n'acceptes l'ús. Δ