Please wait while this page is loading...

low energy server powered by photovoltaics - please be patient.


benvingut, convidat. sisplau entra
  :
casacota.cat utilitza cookies (avís legal)
  inici últims missatges cercaajudaentrar  
 
pàgines: 1
La fi d'una civilització: Illa de Pascua (Read 14365 times)
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
La fi d'una civilització: Illa de Pascua
10.12.2009 a les 19:13:05
 
La fi dels pascuenses Per Jared Diamond.
Publicat a Discover Magazine del 01/08/95
Disponible en versió original en anglès a www.dieoff.org/page145.htm
Traducció de Patricio Chacón Moscatelli.


Quote:
En només uns segles, la població de l'Illa de Pasqua va arrasar amb el seu bosc, va portar a l'extinció a les seves plantes i animals, i va conduir a la seva complexa societat a una espiral de caos i canibalisme. Estem nosaltres a punt de patir la mateixa sort?


Entre els misteris més impactants de la història humana hi ha els que sorgeixen de les civilitzacions que van desaparèixer. Tots els que hem vist les ruïnes d'edificis abandonats dels Khmer, els Maya, o els Anasazi ens fem immediatament la mateixa pregunta: Què va fer que desapareguessin aquestes societats, que van ser capaços d'erigir aquestes admirables estructures?

La seva desaparició ens commou com mai ho farà la desaparició d'espècies senceres d'animals, fins i tot la dels dinosaures. No importa quan exòtiques semblin aquestes civilitzacions perdudes, els seus forjadors eren tan humans com nosaltres. Qui pot dir que nosaltres no sucumbirem al mateix destí? Potser algun dia els gratacels de Nova York estaran silenciosos, abandonats i anormalment coberts de vegetació, com els temples a Angkor Wat i Tikal.

Entre totes les civilitzacions que van desaparèixer, l'antiga societat polinésica de l'illa de Pasqua no ha estat sobrepassada en misteri i aïllament. El misteri prové sobretot de les gegantines estàtues de pedra de l'illa i el seu paisatge empobrit, però es reforça per les nostres associacions amb les persones específiques involucrades: els Polinesis representen per a nosaltres el màxim en el romanç exòtic, el fons perfecte de la visió del paradís per a molts nens, i també per a molts adults. El meu propi interès a l'illa de Pasqua va sorgir fa més de 30 anys, quan vaig llegir els relats fabulosos de Thor Heyerdahl del seu viatge a la bassa Kon-Tiki.

Però el meu interès s'ha revifat recentment per un informe molt més excitant, no de viatges heroics sinó d'acurades investigacions i anàlisi. El meu amic David Steadman, un paleontòleg, ha estat treballant amb altres diversos investigadors que estan duent a terme les primeres excavacions sistemàtiques a l'illa de Pasqua destinades a identificar els animals i les plantes que una vegada van viure allà. El seu treball està contribuint a una nova interpretació de la història de l'illa que no només la fa un conte interessant sinó també d'advertència.

L'Illa de Pasqua, amb una àrea de només 64 milles quadrades (102,4 km2), és el tros de terra habitable més aïllat del món. Queda a l'Oceà Pacífic, a més de 2.000 milles [3.800 km] a l'oest del continent més proper (Amèrica del Sud), fins i tot a 1.400 milles [2.660 km] de l'illa habitable més propera (Pitcairn). La seva situació subtropical i latitud - a 27 graus sud, està, aproximadament, tan per sota de l'equador com Houston està al nord del mateix - li proporciona un clima bastant tranquil, mentre els seus orígens volcànics fan fecunda la seva terra. En teoria, aquesta combinació de benediccions devien haver fet de Pasqua un paradís en miniatura, llunyà dels problemes que van assetjar a la resta del món.

L'illa deriva el seu nom del seu "descobriment" per l'explorador holandès Jacob Roggeveen, en la Pasqua (el 5 d'abril) de 1722. La primera impressió de Roggeveen no va ser la d'un paradís, sinó la d'un terreny erm: "Originalment, des d'una distància considerable, pensem que l'illa de Pasqua era sorrenca, això va ser perquè confonem amb sorra la pastura pansit, el fenc socarrimat i la resta de vegetació cremada, perquè la seva aparença erma no podia donar una altra impressió que de la d'una singular pobresa i esterilitat. "

L'illa que Roggeveen va veure era una pastura sense un sol arbre o arbust que arribés als deu peus d'alçada [3 m]. Els botànics moderns han identificat només 47 espècies de plantes altes natives de l'Illa de Pasqua, la majoria d'elles pastures, joncs i falgueres. La llista inclou només dues espècies d'arbres petits i dos d'arbustos llenyosos. Amb aquesta flora, els illencs que Roggeveen va trobar no tenien cap font de veritable llenya per escalfar-se durant els hiverns frescos, humits i ventosos de l'Illa de Pasqua. Els seus animals nadius no incloïen res que fos més gran que insectes, fins i tot ni una sola espècie de ratpenat, ni aus terrestres, ni cargols de terra, ni llangardaixos. Com a animals, només tenien gallines.

Els visitants europeus durant el segle XVIII i començaments del XIX van estimar la població humana de Pasqua en aproximadament 2,000 persones, un nombre modest considerant la fertilitat de l'illa. Com reconegués el Capità James Cook durant la seva breu visita de 1774, els illencs eren polinesis (un Tahitià que acompanyava Cook va poder conversar amb ells). Tot i la ben merescuda fama d'excel·lents mariners dels polinesis, els pascuenses que van sortir a rebre les naus de Roggeveen i Cook ho van fer nedant o remant en canoes que Roggeveen va descriure com "dolentes i fràgils." Va escriure que les seves embarcacions eren "petites taules unides entre si, cosides destrament amb fils d'herba retorçada .... Però, per falta de coneixements i particularment de materials per calafatar el gran nombre de juntures de les canoes, se'ls colava molta aigua, pel que gastaven la meitat del temps traient. " Les canoes eren de només deu peus llarg [3 m], per a dues persones com a màxim, i es van observar només tres o quatre canoes a tota l'illa.

Amb tan febles embarcacions, els polinesis mai haurien pogut colonitzar l'illa de Pasqua, ni tan sols des de l'illa més propera, ni podien pescar lluny de la costa. Els illencs que Roggeveen va trobar estaven totalment aïllats, i no sabien que existissin altres persones. Des d'aquesta visita des d'ara, els investigadors no han descobert cap rastre que els illencs hagin tingut qualsevol tipus de contacte amb l'exterior: ni una sola pedra o producte de l'illa de Pasqua s'ha trobat en altres llocs, ni res s'ha trobat a l'illa que pogués haver estat portat per ningú que no fossin els colons originals o els europeus. Tot i així, els nadius de l'illa de Pasqua expliquen històries de visites a les illes de Sales i Gómez, petit arxipèlag deshabitat distant 260 milles [494 km], totalment fora de l'abast de les esquerdades canoes vistes per Roggeveen. Com van arribar als avantpassats dels illencs aquests illots des de la Illa de Pasqua, o com van arribar a l'illa de Pasqua des d'on vulgui que vinguin?

El més famós de l'illa de Pasqua són les seves enormes estàtues de pedra, els Maois, dels quals més de 200 van estar alguna vegada aturats en massisses plataformes de pedra, alineats davant de la costa. Com a mínim 700 més, en totes les fases de fabricació, estaven abandonats a les pedreres o en els antics camins entre les pedreres i la costa, com si els talladors i les colles de transport haguessin llençat les seves eines i deixat sobtadament la seva feina. La majoria de les estàtues erigides es tallar en una sola pedrera i llavors, d'alguna manera, transportades fins a sis milles [9,6 km] - malgrat les seves altures de fins a 33 peus [10 m] i de pesos fins a 82 tones . Les estàtues abandonades, mentrestant, arribaven fins als 65 peus d'alt [19/6 m] i pesaven fins a 270 tones. Les plataformes de pedra eren igualment gegantines: fins a 500 peus de llarg i 10 peus d'alt (152x3 m), amb peces frontals que pesen fins a 10 tones.

El mateix Roggeveen va reconèixer immediatament el problema que plantejaven els moais: "Des d'un començament les estàtues de pedra ens van causar gran sorpresa" va escriure, "perquè no podíem comprendre com era possible que aquestes persones, que no tenen bona fusta com per fer màquines ni vegetació per trenar cordes resistents, havien pogut erigir aquelles estatues. " Roggeveen podria haver afegit que els illencs no tenien rodes, cap animal de tir, i cap font de poder excepte els seus propis músculs. Com transportar les gegantines estàtues durant milles? I després, com les van erigir? Per aprofundir el misteri, les estàtues estaven totes dretes el 1770, però el 1864 totes havien estat llençades a terra pels mateixos illencs. Per què les tallarien?. I per què van deixar de fer-ho?

Les estàtues impliquen una societat molt diferent de la que Roggeveen va veure el 1722. El nombre i grandària dels Moais fan pensar en una població molt més gran que 2.000 persones. Què va passar amb els altres? A més, aquesta societat ha d'haver estat molt organitzada. Els recursos de Pasqua estaven escampats per tota l'illa: la millor pedra per estàtues es va treure d'una pedrera a Rano Raraku, un volcà a l'extrem nord-est de Pasqua, la pedra vermella, usada per a les grans corones que adornen algunes de les estàtues, es va treure d'una pedrera a Puna Pau, a l'interior i al sud-oest, les eines de pedra dura per tallar van sortir principalment de Aroi, al nord-oest. Mentrestant, les millors terres de cultiu estan al sud ia l'est, i les millors zones de pesca estan a les costes nord i oriental. Extreure i redistribuir tots aquests béns requeria una complexa organització política. Què li va passar a aquesta organització? A més, com va poder sorgir alguna vegada en tan erm paisatge?

Els misteris de l'Illa de Pasqua han generat volums d'especulació per més de dos segles i mig. Molts europeus no creien que els polinesis - normalment caracteritzats com a "mers salvatges" - poguessin haver creat els Moais o les bellament construïdes plataformes de pedra. En els anys cinquanta, Heyerdahl va plantejar la idea que la Polinèsia ha d'haver estat fundada per societats avançades d'indis americans, els que, al seu torn, han d'haver rebut la civilització des de l'Atlàntic de les societats més avançades del Vell Món.

Els viatges en bassa de Heyerdahl intentaven demostrar la viabilitat d'aquests contactes transoceànics prehistòrics. En els anys seixanta l'escriptor suís Erich von Däniken, un creient fervent que la Terra és visitada per astronautes extraterrestres, va anar més enllà, plantejant que els moais de l'Illa de Pasqua eren el treball d'éssers intel·ligents extraterrestres que van quedar extraviats temporalment per Pasqua, i que van ser posteriorment rescatats.

Tant Heyerdahl com Von Däniken van deixar de banda l'evidència aclaparadora que els Illencs de Pasqua eren polinesis típics, derivats des d'Àsia en comptes de ser-ho d'Amèrica i que la seva cultura (incloent les seves estàtues) va sorgir de les cultures de la polinèsia. El seu idioma era polinesi, com Cook ja havia comprovat. Específicament, ells parlaven un dialecte polinesi oriental, relacionat amb el Hawaià i el de les Illes Marqueses, un dialecte aïllat des de l'any 400 dC, com es pot deduir de petites diferències en el vocabulari. Els seus hams i aixes de pedra s'assemblen als antics models de les Marqueses. L'any passat es va extreure ADN de 12 esquelets de l'illa de Pasqua i també eren polinesis.

Els illencs conreaven plàtans, taro, patates [papa dolça o moniato], canya de sucre i morera de paper - típics cultius polinesis, principalment originaris del Sud-est Asiàtic. El seu únic animal domèstic, la gallina, també era típicament polinèsia i finalment asiàtica, com ho eren les rates que van arribar com a polissons en les canoes dels primers colons.

Quote:
¿Què els va passar a aquests colons? Les fantàstiques teories del passat han de donar pas a les evidències recollides pels esforçats treballadors de tres camps científics: l'arqueologia, l'anàlisi de pol len i la paleontologia.


Les excavacions arqueològiques modernes per Pasqua han continuat des de l'expedició de Heyerdahl el 1955. Les més primerenques dades obtingudes per radiocarboni, associades amb activitats humanes, són del voltant del 400 al 700 dC, en acord raonable amb la data aproximada del 400 dC estimada pels lingüistes. El període de construcció de les estàtues va arribar al seu màxim al voltant del 1200 al 1500. Les densitats de llocs arqueològics fan pensar en una població gran, una estimació àmpliament citada pels arqueòlegs és la de 7.000 persones, però altres estimacions arriben al rang de 20.000, la qual cosa no sembla inversemblant per a una illa de la fertilitat de l'àrea en què està l'illa de Pasqua.

Els arqueòlegs també han contractat als actuals pascuenses per realitzar experiments orientats a deduir com van poder haver estat tallades les estàtues, i com van poder haver estat erigides. Vint persones, usant només cisells de pedra, poden tallar l'estàtua completa més gran en un termini no major d'un any. Havent suficient fusta i fibra per fer cordes, equips de com a màxim uns centenars de persones podrien carregar els Moais en trineus de fusta, podrien arrossegar per empremtes de fusta lubricades o amb rodets de fusta, i podrien utilitzar troncs com a palanques per situar-los al seu posició, de peu. La soga podria haver estat feta de la fibra d'un petit arbre nadiu, relacionat amb el tell, anomenat hauhau. No obstant això, aquest arbre és ara molt escàs per Pasqua, i per arrossegar una estàtua s'haurien requerit centenars de metres de corda. ¿Van ser els pascuenses els que van convertir en l'erm actual al paisatge que alguna vegada va poder acollir els arbres que van ser llavors necessaris?

Aquesta pregunta es pot contestar per la tècnica de l'anàlisi de pol·len, que requereix la perforació d'una columna de sediment d'un pantà o estany, la que mostrarà els dipòsits més recents a sobre i els dipòsits relativament més antics en el fons. L'edat absoluta de cada capa pot ser datada pel mètode del radiocarboni. Llavors comença el treball dur: examinar desenes de milers de grans de pol len sota un microscopi, comptats, i identificant les espècies de la planta que va produir cada un d'ells, comparant els grans amb el pol·len modern de les espècies de plantes actuals conegudes. A l'illa de Pasqua, els científics que van realitzar aquesta tasca van ser John Flenley, ara a la Universitat de Massey a Nova Zelanda, i Sarah King de la Universitat de Hull a Anglaterra.

Els esforços heroics de Flenley i King van ser premiats per l'impactant nou quadre que va sorgir del paisatge prehistòric de Pasqua. Durant almenys 30,000 anys abans de l'arribada humana i durant els primers anys de l'ocupació polinèsia, l'illa de Pasqua no era en absolut terreny erm:

Tot el contrari: un atapeït bosc subtropical de grans arbres i arbustos llenyosos coronava una espessa capa d'arbustos, herbes, falgueres i pastures. Al bosc creixen arbres primorosos, els hauhau - que serveixen per fer cordes - i els toromiro, que donen una fusta densa, molt bona com llenya. L'arbre més comú en el bosc era llavors una mena de palma absent ara per Pasqua però que anteriorment era tan abundant que els estrats del fons de la columna del sediment estaven empaquetats en el seu pol len. La palma de l'Illa de Pasqua està estretament relacionada amb la Palma Xilena, que encara sobreviu a Xile, la que creix fins a 82 peus [25 m] d'alçada i 6 peus [1,80 m] de diàmetre. Els troncs alts i sense branques de la Palma d'Illa de Pasqua haurien estat ideals per a transportar i erigir els moais, i també per construir grans canoes. La palma també hauria estat una valuosa font d'aliments, ja que els seus parents xilenes produeixen abundants nous comestibles i saba de la que els xilens fan sucre, xarops, mel, i vi.

Què menjaven els primers colons de l'Illa de Pasqua quan no estaven satisfets amb l'equivalent local del xarop d'auró? Les recents excavacions de David Steadman, del Museu de l'Estat de Nova York a Albany, han mostrat un quadre del món animal original de l'Illa de Pasqua tan sorprenent com el que Flenley i King van donar del món de les seves plantes. Les expectatives de Steadman per Pasqua estaven condicionades per les seves anteriors experiències a la Polinèsia, on els peixos són, aclaparadorament, la principal font de menjar en els llocs arqueològics, constituint típicament més del 90 per cent dels ossos dels antics famers d'escombraries de la polinèsia primitiva. El clima d'Illa de Pasqua, però, és massa fresc perquè prosperin els esculls de corall tan apreciats pels peixos, i el seu litoral de penya-segats pronunciats no permet l'existència d'aigües poc profundes, aptes per a la pesca, excepte en molt pocs llocs. Menys d'un quart dels ossos dels seus llocs d'escombraries antics (del període del 900 al 1300) pertanyia a peixos, en canvi, gairebé un terç de tots els ossos provenien de marsopes.

En cap altra part de la Polinèsia les marsopes poden respondre ni tan sols per l'1 per cent dels ossos en els restes de menjar. La majoria de les altres illes de la Polinèsia oferien menjar animal en la forma d'ocells i mamífers, com l'ara extint MOAS gegant de Nova Zelanda i els ara extints oques no voladors de Hawaii. La majoria dels altres illencs polinesis també tenia porcs domèstics i gossos. Per Pasqua, les marsopes haurien estat l'animal més gran disponible - a part dels humans. L'espècie de marsopa identificada per Pasqua, el dofí comú, pesa fins a 165 lliures (75 kg). Generalment viu mar endins, pel que no podia caçar-se per línia de pesca o amb arpons des de la riba. En canvi, devien haver estat arponejats lluny de la costa, en grans canoes marineres construïdes amb troncs de palma, ara extingida.

A més de la carn de dofí, Steadman va trobar que els primers colons polinesis es deleitaven amb aus marines. Per aquests ocells, la llunyania de Pasqua i la manca de predadors la va fer un paradís ideal com a lloc de cria, almenys fins que els humans van arribar. Entre el prodigiós nombre d'aus marines que van fer niu a Illa de Pasqua hi ha el albatros, l'ocell babau, les aus-fragata, els petrells, petrells de l'àrtic, el talla-aigües, petrells de tempesta, orenetes de mar i altres ocells tropicals. Amb almenys 25 espècies nidificants, Pasqua era el lloc de cria més ric de la Polinèsia i probablement de tot el Pacífic.

Les aus terrestres també van omplir les olles de l'illa de Pasqua primerenca. Steadman identificar els ossos d'almenys sis espècies, fins i tot òlibes, agrons i lloros. L'estofat d'ocell podria haver-se assaonat amb carn de les extremadament nombroses rates que els colons polinesis van portar inadvertidament amb ells, la Illa de Pasqua és l'única illa de la polinèsia coneguda on els ossos de rata excedeixen en nombre als ossos de peix en els llocs arqueològics. (En cas que vostè sigui delicat i consideri immenjable a les rates, jo encara recordo les receptes per cuinar rates de laboratori a la crema que els meus amics biòlegs britànics feien servir per complementar la seva dieta durant els seus anys de racionament de menjar dels temps de guerra .)

Els dofins, les aus marines i de terra i les rates no eren les úniques a la llista de fonts de carn anteriorment disponibles a Pasqua. Uns quants ossos indiquen la possibilitat que hi hagués colònies de foques que també criaven allà. Totes aquestes delicadeses es cuinaven en forns alimentats amb fusta dels boscos de l'illa.

Tota aquesta evidència ens permet imaginar la illa on van desembarcar els primers colons polinesis de Pasqua fa uns 1.600 anys, després del llarguíssim viatge en canoa des de la Polinèsia oriental.
Quote:
Van arribar a un fantàstic paradís. ¿Què els va passar després?


Els grans de pol·len i els ossos donen una resposta sinistra.
El registre de pol·len mostra que la destrucció dels boscos de Pasqua estava molt avançat cap a l'any 800, només uns segles després del començament de l'assentament humà. Llavors el carbó de llenya de les fogueres va venir a omplir el nucli del sediment, mentre el pol·len de palmes i altres arbres i arbustos llenyosos disminueix o desapareix, i el pol·len de les pastures que van reemplaçar els boscos es fa cada vegada més abundant. No molt després del 1400 el palmell acaba d'extingir-se, no només com a resultat de la seva tala, sinó també perquè les ara les ubiqües rates van impedir la seva regeneració: de les dotzenes de nous de palma que es van conservar i que van ser trobades a les coves de Pasqua, totes havien estat mossegades per les rates i ja no podien germinar. Encara que el hauhau no es va extingir totalment, el seu nombre va baixar dràsticament, fins que ja no van ser suficients com per fer cordes. Quan Heyerdahl va visitar Pasqua, un únic toromiro romania a l'illa, gairebé mort, i fins i tot aquest únic supervivent avui dia ja ha desaparegut. (Afortunadament, el toromiro encara creix a jardins botànics estrangers.) [El 2004 van arribar des del Jardí Botànic de Londres un parell de centenars de plantetes d'toromiro per ser reintroduïts a l'illa de Pasqua, el Projecte és gestionat per CONAF, organisme fiscal xilè , amb la col.laboració de Jardins Botànics estrangers].

El segle XV no només va marcar la fi per a la palma de Pasqua sinó la del bosc sencer. La seva condemna havia estat acostant-se a mesura que les persones netejaven la terra per plantar els seus horts, mentre talaven els arbres per construir canoes, per a transportar i aixecar els Moais, i per a llenya, mentre les rates devoraven les llavors, i probablement mentre els ocells nadius anaven desapareixent, els mateixos que abans pol·linitzen les flors dels arbres i dispersaven les seves llavors al menjar les seves fruites. El quadre global descrit és un dels exemples més extrems de destrucció del bosc en el món: el bosc sencer ha desaparegut, i la majoria de les seves espècies d'arbres s'han extingit.

La destrucció dels animals de l'illa va ser tan extrema com la del bosc: sense cap excepció, cada espècie d'au terrestre nativa es va extingir. Fins i tot els mariscs van ser sobreexplotats, fins que la gent va haver de conformar amb petits cargols de mar en lloc dels grans crancs d'abans. Els ossos de dofí van desaparèixer abruptament dels llocs d'escombraries al voltant de 1500; ningú podia arponejar dofins ara, perquè no hi havia grans arbres amb els quals fer grans canoes marineres. Les colònies de més de la meitat de les espècies d'aus marines que es reproduïen per Pasqua o en els seus illots veïns van desaparèixer.

Per reemplaçar els seus antics subministraments de carn, els Illencs de Pasqua van intensificar la seva producció de gallines, les que havien estat només un menjar ocasional. També es van volcar a consumir de la font de carn més gran disponible: els humans, els ossos dels quals es van fer gradualment comuns en els famers de l'Illa de Pasqua. Les tradicions orals dels illencs esmenten correntment el canibalisme: el pitjor insult que podia deixar-li anar a un enemic era "La carn de la teva mare em pega entre les dents." Sense llenya disponible per cuinar aquestes noves llaminadures, els illencs van acudir a la canya de sucre, a pastures i joncs per alimentar les seves fogueres.

Totes aquestes brins d'evidència poden acoblar en una narrativa coherent sobre el declivi i caiguda d'una societat:

Quote:
Els primers colons polinesis es van trobar amb una illa de terra fecunda, amb aliments abundants, materials de construcció de qualitat i en quantitat, amplis hàbitats, i tots els requisits necessaris per al bon viure, i amb comoditat. Van prosperar i es van multiplicar.

Després d'uns segles, van començar a erigir moais en plataformes de pedra, tal com els seus avantpassats polinesis ho havien fet. Amb el pas dels anys, els moais i les plataformes es van fer més i més grans, i les estàtues van començar a tenir corones vermelles de deu tones de pes - probablement en una espiral de competència entre els clans rivals, intentant superar amb mostres de opulència i poder. (De la mateixa manera, els faraons egipcis van competir construint piràmides cada cop més grans. El mateix fan avui els magnats del cinema a Hollywood). A l'illa de Pasqua, com en la Amèrica del Nord moderna, la societat es mantenia unida per un complex sistema polític per redistribuir els recursos localment disponibles i integrar les economies d'àrees diferents.

Eventualment, la creixent població de Pasqua va començar a talar el bosc més ràpidament del que el bosc podia regenerar. La gent va usar la terra per als seus cultius, i la fusta com a combustible, per fer canoes i cases - i, és clar, per transportar els moais. Quan el bosc va desaparèixer, els illencs es van quedar sense fusta i sense cordes per a transportar i erigir les seves estàtues. La vida es va posar més incòmoda - les primaveres i les rieres es van anar assecant, i ja no hi va haver més llenya per fer foc.

També va començar a ser cada vegada més dur trobar amb què omplir els estómacs, aliments que abans eren abundants, com les aus terrestres, els grans mariscs i les aus marines, van desapareixent. Ja que no hi havia troncs per construir canoes capaços de navegar en el mar, la captura de peixos va declinar i els dofins van desaparèixer de la taula. Els rendiments de les collites van córrer la mateixa sort, ja que la desforestació va produir erosió per la pluja i el vent, el sòl es va assecar amb el sol, i els seus nutrients van ser rentades per les pluges. La intensificació de la producció de gallines i pollastres, i el canibalisme reemplaçar només una part de tots els aliments perduts. Estatuetes d'aquesta època que encara es conserven mostren gent amb galtes enfonsades i costelles visibles, que suggereixen que hi va haver una gran fam.

Amb la desaparició d'aliments excedents, l'illa de Pasqua ja no va poder alimentar els caps, als buròcrates i als sacerdots que havien aconseguit mantenir funcionant a la seva complexa societat. Els illencs supervivents van descriure els primers visitants europeus com el caos i les disputes locals van reemplaçar al govern centralitzat i com una classe de guerrers es van prendre el poder dels caps hereditaris. Les puntes de pedra de llances i dagues, fabricades pels guerrers durant el seu auge en els 1600s i 1700s, encara es troben per tot arreu en els terrenys de l'Illa de Pasqua. Al voltant de 1700, la població va començar a col.lapsar, reduint fins arribar a ser entre un quart i un dècim del que havia estat. La gent va anar a viure en coves per protegir-se dels seus enemics. Al voltant de 1770 els clans rivals van començar a enderrocar els moais dels seus rivals, i a trencar els caps. Per 1864 la darrera estàtua havia caigut, havia estat profanada.

Mentre intentem imaginar el col3lapse de la civilització de l'Illa de Pasqua, ens preguntem per què no van mirar al voltant, perquè no van comprendre el que estaven fent, i perquè no es van aturar abans que fos massa tard. En què estaven pensant quan van talar l'última palma?

Jo sospito, però, que el desastre no va passar d'un cop, sinó que va ser un llarg, trist i gradual declinar. Després de tot, cal considerar aquests centenars d'estàtues abandonades. El bosc del qual els illencs depenien per fer corrons i cordes no van desaparèixer d'un dia per l'altre - van ser desapareixent lentament, durant dècades.
Potser la guerra va detenir els equips de trasllat de moais, potser quan els artesans van haver acabat el seu treball, l'última corda es va tallar. Mentrestant, qualsevol illenc que intentés advertir sobre els perills de la desforestació progressiva hauria estat silenciat pels interessos creats dels talladors, els buròcrates i els caps, els treballs depenien de continuar amb la desforestació. Els fustaners de l'àrea Nord-oest de la costa del Pacífic, als Estats Units, són només els últims en una llarga llista dels que criden "El treball primer, els arbres després!". Els canvis en el bosc, d'un any al següent van haver de ser difícils de notar: sí, aquest any tàlems aquest tros de bosc aquí, però els arbres estan començant a créixer de nou en aquest lloc abandonat d'allà. Només els ancians, al recordar l'època de la seva infantesa, de dècades enrere, podrien donar-se compte de les diferències. Els seus nens van poder no haver comprès el que tenien els seus avis, com ara els meus fills de vuit anys poden entendre el que la meva dona i jo els comptem de com era estiu de fa 30 anys.

Gradualment els arbres van ser cada vegada més escassos, més i més petits, i cada vegada menys importants. Quan van tallar l'última palma adulta amb fruits, ja feia molt de temps que els palmells havien deixat de tenir importància econòmica. Ara quedaven palmitas cada vegada més petites que tallar cada any, a més d'alguns arbustos i arbrets. Ningú no hauria notat la tala de l'última margalló.

Ara, per a nosaltres el significat de l'illa de Pasqua hauria de ser esglaiadorament obvi. L'Illa de Pasqua és el conte condensat de tota la Terra. Avui, de nou, (1) una població creixent xoca amb recursos decreixents. (2)Tampoc tenim cap vàlvula d'escapament per emigració, perquè totes les societats humanes estan unides per el transport internacional, i tampoc podem escapar a l'espai, així com els pascuense no podien fugir per l'oceà. Si nosaltres continuem pel curs actual, aviat haurem esgotat les pesqueres més grans del món, els boscos de pluja tropicals, els combustibles fòssils, i molta de la nostra terra per quan els meus fills arribin a la meva edat actual.

Cada dia els diaris informen de detalls macabres sobre països famolencs - Afganistan, Libèria, Rwanda, Sierra Leone, Somàlia, l'ex Iugoslàvia, Zaire - on els soldats s'han apropiat de la riquesa o on el govern central està quedant a mercè de hordes locals armades. Amb el risc de guerra nuclear disminuint, l'amenaça que acabem en un col·lapse generalitzat no ha aconseguit que ens adonem que hem d'aturar el nostre curs actual. El nostre major risc està ara en que seguim costa avall, lentament, només podrem gimotear i queixar-nos. Les possibles accions correctives són bloquejades pels interessos creats, pels líders polítics i econòmics "ben intencionats", així com pels seus electorats, tots els quals actuen perfectament bé en no notar els grans canvis d'un any per l'altre. Cada any hi ha només una mica més de gent, i una mica menys recursos a la Terra.

Seria fàcil tancar els ulls o rendir-se a la desesperació.

Quote:
Si al cap de pocs centenars d'anys els habitants e Pascua van tenir prou amb eines de pedra i el poder dels seus propis músculs per destruir la seva societat i el seu medi ambient,  com els 7 mil milions de persones amb eines metàl.liques i amb poderoses màquines no ho farem pitjor?


Però hi ha una diferència crucial. Els Illencs de Pasqua no tenien cap llibre i no sabien la història de cap altra societat condemnada a sucumbir. Al contrari dels pascuenses, nosaltres sabem la història del passat - informació que podria salvar-nos. La meva principal esperança per a la generació dels meus fills és que nosaltres ara podem escollir aprendre de la destinació de societats com l'antiga societat de l'illa de Pasqua.

(Esperança altament desitjable, però poc realista. Espero que aquest conte de bona nit us hagi agradat. Bona nit, i bona sort.)
tornar a dalt
 

pasqua_9812578.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: La fi d'una civilització: Illa de Pascua
Reply #1 - 11.12.2009 a les 12:37:08
 
Aquesta història dóna molt per reflexionar.

Una illa incomunicada, com una esfera aïllada surant a l'espai a petita escala, sense accés a carbó, ni gas, ni petroli, ni metalls.
Arriben al paradís als volts del 400. I l'ultim arbre desapareix als vols del 1500. En 900 anys la naturalesa humana impulsa als illencs a malmetre irremissiblement els recursos de l'illa. Ells eren tan humans com nosaltres! Estem instintivament predestinats a destruir invariablement el lloc on vivim??

Després de talar els últims arbres, el col·lapse de la seva civilització va ser una decadència convulsa i progressiva que va trigar 200 anys més... primer les barques existents es van podrir, la pesca dels dofins de mar endins es va acabar....  després van extingir totes les especies animals a l'illa, però la massa vivent humana antigament alimentada amb el aport energètic dels pesquers continuava tenint gana... ja no es podia sostenir amb els recursos de la illa... famolencs i embogits per la gana,  els illencs van començar a caçar-se els uns els altres per sobreviure. Es espantós. Imagino per un segon els nostres supermercats buits, sense possibilitat de rebre més aliments (amb tallar-nos el subministre de petroli n'hi hauria prou per a que això passés!), quan trigaríem a caçar-nos els uns els altres a les grans ciutats??

Sobta la longevitat del col·lapse. Trigarem nosaltres també 200 anys a col·lapsar? Seria tranquil·litzador, però no ho crec pas... mengem literalment petroli, i en unes quantitats colossals. Si el petroli s'esgota ràpidament, no hi ha gaire temps per recolzar-nos en altres fonts energètiques: s'ha produir el menjar constantment per sostenir els 7.000.000.000 d'ànimes vivents,  que deambulen per aquesta esfera aïllada que anomenem terra... Quan trigaríem a substituir els tractors actuals per guarans catalans, que fossin alimentats pel l'herba crescuda amb l'energia del sol enlloc del petroli? quan trigariem a substituir els camions actuals per carruatges de cavalls, cotxes elèctrics, o vies fèrries? Tot necessita temps per construir-se, gestar-se, créixer... estem parlant d'anys per poder fer una transició ordenada. Per contra, el fluxe del menjar es una cadena fràgil en el temps, un corrent constant que no es pot interrompre. Si per una crisi energètica sobtada es perd una collita, es posa en entredit el subministrament de menjar de tota la població...

La negació d'un col·lapse ràpid per manca d'aliment és la reacció més  lógica. Sembla impossible, mai hem passat gana! Malgrat l'instint comprensible  de negar, hi ha masses evidències de que potser, només potser, podem tenir problemes. Val la pena perdre la son i reaccionar-hi? O és més sensat abandonar-nos en la catarsis mediàtica on estem tos immersos i escarxofar-nos al sofà davant la tv de plasma de 50 polzades, esperant, hipnòtic, a tenir un cru despertar, quan ja tot serà massa tard?

A la fotografia, els moiais que els illencs van tirar a terra durant el col·lapse. Es van llençar a terra amb tanta violència que els barrets vermells van rodolar diversos metres enllà...
tornar a dalt
 

moais_caiguts.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: La fi d'una civilització: Illa de Pascua
Reply #2 - 11.12.2009 a les 13:17:20
 
Fa esfereir el estat lamentable que ha quedat la biodiversitat de l'illa... esperem que els humans acabin abandonant l'illa i que la natura reclami el que és seu...
tornar a dalt
 

erosi__illa_pasqua_3872633.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: La fi d'una civilització: Illa de Pascua
Reply #3 - 11.12.2009 a les 16:57:46
 
Teniu idea de quina mida té la illa de Pascua? poc més que la illa de formentera... Sorprenent....
tornar a dalt
 

illa_pascua_vs_formentera.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: La fi d'una civilització: Illa de Pascua
Reply #4 - 11.12.2009 a les 17:26:51
 
Adjunto una bonica panoràmica de la pedrera on sortien els moais...
Moltes estàtues no es van arribar a portar a línia de mar...
tornar a dalt
 

pano_-pedrera_ill_pascua.jpg

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
Roger Layola
moderador global

desconnectatPosts: 2144
Barcelona
gènere: male
Re: La fi d'una civilització: Illa de Pascua
Reply #5 - 15.12.2009 a les 17:47:38
 
Recents estudis amb datació més precida de carboni 14 suggereixen que la illa de pascua va ser colonitzada molt després del que s'imaginava fins ara.

Quote:
Els historiadors consideraven fins ara que l'illa de Pasqua va ser colonitzada per pobles de la Polinèsia central en successives migracions a partir del segle IV i que l'harmonia amb l'entorn es va mantenir fins almenys el segle XIII. Després, les desavinences tribals van impulsar una sobreexplotació dels recursos amb fins bèl.lics que va portar a la destrucció. Quan els marins holandesos van arribar a l'illa en el dia de la Pasqua de Resurrecció de 1722, poc quedava de la vegetació primigènia i els nadius amb prou feines tenien recursos per alimentar-se. La realitat, però, encara pot ser pitjor.

Una investigació que publica avui la revista Science canvia les dates de la colonització i confirma la capacitat destructora dels humans. Els primers polinesis no van arribar a rapanui cap a l'any 400, ni tan sols en el 700, sinó al voltant del 1200, i la desforestació insostenible va començar poc després del desembarcament. No hi va haver, per tant, un llarg període de convivència idílica amb els boscos.

"L'impacte va ser immediat". A aquesta conclusió han arribat els investigadors Terry Hunt (Universitat de Hawaii) i Carl Lipo (Universitat de l'Estat de Califòrnia) després de datar per radiocarboni - en alguns casos, redatar de forma més precisa - els jaciments arqueològics més antics de l'illa. Es tracta dels estrats Anakena (un antic centre religiós), on hi ha restes de llenya que es va cremar per fer foc. "Les evidències no eliminen una ocupació cap a l'any 1000 després de Crist, però la probabilitat és molt baixa", explica Hunt.

Milions d'arbres

Un dels principals motius de la desforestació va ser la tala indiscriminada d'arbres per poder moure els moais, encara que també van ser determinants, prossegueix Hunt, les rates transportades pels primers pobladors polinesis, que van devorar les arrels de milions d'arbres. Els autors de l'estudi insisteixen que l'illa de Pasqua "simbolitza una civilització aïllada que una vegada va florir i que després va patir una catàstrofe ecològica".

Els resultats estan en consonància amb altres recents estudis que insisteixen que els aïllats territoris del Pacífic oriental, incloent Nova Zelanda, van ser colonitzats molt més tard que Samoa. Pasqua és ni més ni menys que a 2.000 quilòmetres de les illes Pitcairn, el lloc poblat més proper, i 3.600 de la costa de Xile, país del qual depèn.

El 1877 només en quedaven 111 habitants. Avui són prop de 4.000, potser els mateixos que hi havia al segle XVI.


i aquest 4000 es sostenen amb l'energia petrolífera en forma de turistes...
Això només reforça la sensació que la nostra naturalesa ens impulsa a destruir el que ens envolta
tornar a dalt
 
 

Deal with reality or reality will deal with you.
veure perfil | web | MSN   IP Logged
pàgines: 1

Δ Aquest lloc web fa servir galetes. Si continues navegant n'acceptes l'ús. Δ