www.campanes.atmos.cat    
 CEST dimecres 4 d'octubre 2023  

 
Igualada, 29 de desembre de 2008.
 
El nostre amic Carles Freixes ens ha informat que avui ha mort en Josep Mª Augé, el campaner de la catedral de Santa Maria de Solsona, a l'edat de 94 anys.
 
Sembla que el seu estat de salut havia empitjorat la darrera setmana; en canvi, encara el vam saludar per les passades festes del Claustre, el 8 de setembre proppassat, mentre passejava pels carrers engalanats de festa. Se´l veia elegant i content.
 
Demà, a partir de dos quarts de quatre de la tarda, els drancs de les campanes majors de la catedral (la Magranera i la Major) convidaran tothom a dir-li el darrer adéu amb el toc de difunts fins a les quatre, en que el funeral començarà al temple on va servir.  
 
Després, quan el fèretre amb les seves despulles abandonin l'edifici, a manera de comiat dels bronzes que féu sonar i dels joves campaners (hereus del llegat en el qual els va instruir), esclatarà dalt del vell cloquer de base romànica un toc de festa per tal d'enlairar un cant d'esperança vers el cel de Solsona. A ell ens unim des de varis punts del Principat i àdhuc més enllà.
 
Vam poder conèixer doncs, en Josep Mª, i hem de dir que ens semblà un personatge afable i calmat, com sol ser la gent per a qui el temps córre d'una altra manera. Aquesta va ser per a nosaltres la seva gran lliçó.
 
Els tocs principals varen ser gravats pel Dr. Francesc Llop i Bayo, dels campaners de la Catedral de València, durant un homenatge que se li féu (juntament amb un altre entès dels tocs de la catedral solsonina, en Pere Espinalt), així com una entrevista, l'any 2005, concretament el 7 de setembre. Aquell dia es féu també un memorable concert de campanes; hi hagué una notable afluència de públic en el claustre. Aquests enregistraments esdevenen avui encara més valuosos.
 
Ell, que -segons en Carles- vetllava de manera molt especial per la durada dels tocs a mort (els que més emotivament acompanyen a un fill de la ciutat i estableixen tants lligams de germanor amb els seus), demà gaudirà del caliu de les gents de Solsona i del record de tants d'altres que l'hem tractat.  
 
 
Adéu, Josep Mª. Que ens puguem retrobar un dia envoltats de tan altes i nobles músiques com aquestes, de les quals tu vas ser-ne el dipositari durant tants anys. Adéu.
 
 
 
 
 
Daniel Vilarrubias i Cuadras
Campanòleg i membre de la junta de la Confraria de Campaners de Catalunya
ttsolsona_7_setembre_2005_258.jpg
ttsolsona_7_setembre_2005_258.jpg


Connexió Wicat - l'Internet del Pallars