www.campanes.atmos.cat    
 CEST diumenge 23 de juny 2024  
LA UNIVERSITAT DE CERVERA

 
No parlarem avui del magnífic edifici que bastiren al segle XVIII a Cervera per tal de traslladar-hi la Universitat de Barcelona i l´Estudi General de Lleida, entre d´altres...
 
Sí que mostrem, però, una bella campana, un re3 de 135,5cm de boca (1400kg o poc més) que hi ha dalt d´una de les torres, concretament la del Rellotge o torre sud, on hem pujat avui acompanyats per la Mònica, una noia molt agradable que treballa coma tècnica cultural Cervera.
 
Feta per Bonaventura Pallés i Armengol, de Barcelona, el 1877. Dos anys després faria la Trinitat del campanar de Sta. Maria de Cervera, i a principis del 1880, la Nova i el Tibau per al mateix campanar. Inscripció:
 
+ HECHA REFUNDIR POR EL MUY YLUSTRE AYUNTAMIENTO E YLUSTRE JUNTA DE OBRA, AÑO 1877
 
Conserva evidentment la montura barroca que li féu possiblement Mestres o bé Barnola, pre-existent al bronze actual.  És una mostra molt bonica del que eren les instal·lacions catalanes del segle XVIII; possiblement la millor conservada de totes les que hem vist. El batall, preciós i de molt bona factura, també sembla anterior a 1877.

A dalt encara hi resta la campana dels quarts, abandonada, feta sens dubte per Mestres de Calaf a mitjan segle XVIII (entre 1740 i 1785).
 
 
Compte! Avisem que el martell que avui hi sona les hores és correcte i molt millor que els ditxosos eletromalls moderns, però es queda contra la campana perquè la molla no actua. Caldria fer-li una molla adient, que expulsés la maça un cop aquesta ha colpejat el vas. Pel demés, campana molt correcta, d´unes dimensions molt notables!
 
acervera_universitat_19_marz_08_40.jpg
acervera_universitat_19_marz_08_40.jpg
Vista des de sota, tal i com la té el "visitant".
acervera_universitat_19_marz_08_86.jpg
acervera_universitat_19_marz_08_86.jpg
Una altra vista...
acervera_universitat_11.jpg
acervera_universitat_11.jpg
La campana dels quarts, de Mestres, i possiblement amb nanses pròpies de campana fixa...
acervera_universitat_36.jpg
acervera_universitat_36.jpg
Vista frontal del campanar de Santa Maria, des de la torre sud de la Universitat. De morros, el Seny Major de 1424.
acervera_universitat_19_marz_08_72.jpg
acervera_universitat_19_marz_08_72.jpg
L´àliga, majestuosa, que corona la torre sud. Sembla original o, en tot cas, molt antiga. En canvi, la de la torre nord, sembla nova (de mitjan segle XX, potser...?).
acervera_universitat_35_0001.jpg
acervera_universitat_35_0001.jpg