www.campanes.atmos.cat    
 CEST dimecres 4 d'octubre 2023  
Com a tècnic de so mig retirat, amb la col·laboració de diverses persones i al capdavant en Daniel, he començat un arxiu sonor, molt senzill això sí, de campanes de Catalunya. L'objectiu és tenir un lloc amb dades minimalistes de cada campana, limitant-se a una foto del campanar, una de la campana, i un botó on, pitjant, es pugui sentir una batallada i així cadascú fer-se una idea de la nota o notes que fa (fonamental, nominal, harmònics), i l'estat de la campana.
 
Els enregistraments procuro fer-los, sempre que físicament sigui possible, amb el batall que ténen, a 1 metre de distància i amb dos micròfons de mesura cal·librats, enregistrats en estéreo, per tal de que els sons siguin comparables. El material - molt escàs de moment donada la incipiència del projecte - és a http://www.campanes.atmos.cat d'on es pot accedir també a aquest fòrum per enllaç o com a http://forum.campanes.atmos.cat
 
Però el motiu d'aquest fil és més prosaic pràctic: per a fer accessibles a tothom qui ho vulgui el enregistraments he estat provant diversos sistemes: alguns applets programats en java, d'altres en macromedia flash, i ara estic provant el que em sembla més "social" amb javascript senzill, atès que així la majoria de navegadors sense res d'especial el poden reproduir, o com a mínim això és el que he vist en les proves que he fet, però vull demanar-vos la benevolència de provar-ho i de que hi digueu la vostra.
 
Es pot per exemple anar a  
 
http://www.atmos.cat/perl?num=1202692313
 
On sortiran tres campanetes (no pas les originals, sinó la gòtica trencada d'Igualada miniaturitzada). Al cap d'uns segons o una mica més, clicant al damunt de cada d'una d'elles, se les hauria de poder sentir sonar.
 
La pregunta és: sonen? O no? Si no sonen, quin navegador és (crec que Internet Explorer té problemes amb algunes versions).
 
I, en cas de que sonin, és possible tornar a tocar una batallada abans que s'acabi la ressonància de la campana o no, havent d'esperar que aquesta s'acabi abans de poder-ne fer alguna de nova. Amb quin navegador?
 
Explicació del motiu de les preguntes:
 
Si utilitzo un applet de Java, aquest només pot funcionar amb format ".au", un format d'àudio que no admet compressió. Perquè campanars amb algunes campanes funcionin, cal sacrificar molta qualitat i posar, a més, els enregistraments en mono, fent-los poc interessants i fiables per a la persona que vol sentir el so de la campana o, fins i tot, analitzar-ne el so.
 
Si faig servir un "plugin" el Flash, els qui naveguen amb ordinadors Linux no hi poden accedir de cap manera. Per això prefereixo evitar-ho.
 
En canvi l'opció actual amb només JavaScript fa servir el sistema que porti instal·lat l'ordinador i, en teoria, hauria de  funcionar amb menys problemes, fora dels dos anomenats més amunt (Internet Explorer i repetició de les batallades).

 
Aquesta pregunta la faig no només als usuaris del fòrum, sinó que posaré l'enllaç d'aquest fil a alguns llocs i llistes de correus on hi han gent que, lluny de ser campanòlegs, confio que ens puguin ajudar o assessorar amb aquest tema.
 
Moltes gràcies a tots,
 
Pere Casulleras


Connexió Wicat - l'Internet del Pallars