www.campanes.atmos.cat    
 CEWT dijous 28 de març 2024  
LES CAMPANES CRISTIANES A LES MESQUITES
 
 
 
Ja és cosa sabuda que Al-Mansur saquejà Compostel·la el 997. No menys famosa és la llegenda que féu carregar pels cristians les campanes de la catedral de Campus Stellae fins a Còrdova, seu del califat (llavors a punt de començar a disgregar-se) on foren usades com a llànties per a humiliació dels cristians presoners.
També sembla que quan Fernando III conquerí Còrdova de nou el 1236, féu tornar aquelles peces de nou a Galícia, aquest cop a espatlles de musulmans andalusís.
El que mai no m´havia fet la idea de com anaven usades les campanes. Creia que eren un vas per a l´oli, posades del revés, amb la boca amunt i degudament falcades per tal que no es tombessin o trabuquessin...
 
...doncs no.
 
Es penjaven com a trofeu i s´hi estrebaven uns cèrcols d´on sortien els canelobres o els vasos d´oli.
 
De les campanes Compostelano-Cordoveses no en sabem res.
 
 
Han quedat però onze campanes en una mesquita africana, modificades en un període que sembla quedar comprès entre 1180 i 1200 (període Almohade) i el primer terç del segle XIV (període Meriní).
Una crònica musulmana ens narra com nou campanes foren robades pels almohades a Úbeda el 1180 (576 de l´hègira), i es varen repartir entre vàries mesquites. Algunes deuen ser aquí, només que la seva modificció en llànties pot datar d´entre el dit any i el 1350, aproximadament.
 
Així, les campanes silenciades esdevenen trofeus d´un culte victoriós militarment, i ens recorden, encara que sien una anècdota, que les formes que tingueren major impacte o força retòrica i simbòlica foren les que es convertien en els símbols més intensos de la sobirania i el triomf, com a botí adequat, encara que no se´ls donés la utilitat per la qual s´havien fet.
 
Això no priva del fet que gràcies a aquesta tranquil·la funció, encara avui conservem peces d´aquesta època. M´agradaria molt de catalogar-les...!  
 
Encara que dubto que això el sorprengui gens, suposo que agradarà al nostre amic Dr. Llop i Bayo...!
 
 
Aquí les teniu, unes quantes en un corredor... Són petites, però magnífiques. Campanes d´entre 80 i 450kg.
Suposo que de Compostel·la n´hi havia alguna de més gran, potser fins a 600 o 700 kg. No gaire més, perquè sabem que, al segle X, una campana de 950kg era considerada molt gran.
mesquita.jpg
mesquita.jpg