www.campanes.atmos.cat    
 CEST dissabte 22 de juny 2024  
Avui, en una inspecció rutinària al campanar de la basílica de Sta. Maria he pogut constatar el desprendiment del batall de la campana St Bartomeu, d´uns 40 kg de pes, que he trobat a damunt de la trapa que tanca la cambra de campanes.
Per les marques, he deduït que s´havia trencat la placa d´acer que el sostenia envoltant l´espàrrec o eix de suspensió, rebentat els gruixos de cuiro que amortien la transmissió de vibracions. La placa -crec- es deu haver trencat per la fatiga produïda en quedar entregirat respecte de l´eix d´oscil·lació de la campana per un període llarg de temps (molts dels batalls estan així, perquè caldria collar-los sovint i les campanes s´impulsen per un sol costat).
 
La peça, que no s´ha trencat, ha impactat contra la paret (no deu haver estat massa fort el cop, imagino, per la marca no massa gran que ha quedat) i d´allí ha caigut sobre uns travessers, quedant entaforat en una de les finestres geminades de la part baixa de la cambra de campanes, com si li haguessin deixat...(!).
El cop podia haver estat fenomenal... per sort, no ha passat res. A més, (aquí s´ha vist un cop més l´avantatge d´una instal·lació a l´interior de la torre...) el batall ha caigut a dins...
 
No pot fer massa hores...diumenge recordo haver-la sentit tocar; dilluns també? ha passat doncs, o ahir dimarts al matí o avui mateix, dimecres al matí (el toc de missa del vespre ja no es fa).
 
Caldrà revisar a fons moltes coses en aquesta torre... si no es volen lamentar mals majors. Ja fa 15 anys que sonen!
ccigualada_juny_2006_004.jpg
ccigualada_juny_2006_004.jpg
Aquí veiem la campana 4a (St. Bartomeu) sense batall.
De moment ja li ha estat tret el fusible, per tal que no pugui oscil·lar i s´ha enviat la peça de metall que va trencar-se a Alemanya, per poder mirar d´esbrinar les causes del seu trencament.
ccigualada_juny_2006_030.jpg
ccigualada_juny_2006_030.jpg
Aquí es veuen a la sabata central nord del beffroi, les restes del punt on el batall va quedar aturat (ara ja s´ha retirat d´allí, però apareix marcat amb una X).
Les fletxes assenyalen les estelles de fusta despreses per l´impacte final, un impacte contra la biga vertical i una masegada en un dels travessers creuats (itinerari invers al que va fer la peça en caure).
 
Per cert, la cadena de la campana 5a, que feia dies era solta, ja ha estat reposada!
ccigualada_juny_2006_079.jpg
ccigualada_juny_2006_079.jpg