www.campanes.atmos.cat    
 CEST diumenge 19 de maig 2024  
De l'església no en queda res, però al campanar es veu aquesta campana
2006_0222_155840aa.jpg
2006_0222_155840aa.jpg
I a Balestui, en aquest campanar tan tort que amenaça caure en qualsevol moment (l'església ja ho ha fet)
2006_0305_163632aa.jpg
2006_0305_163632aa.jpg
amb el zoom s'aprecia aquesta peça bastant grossa, penjada de manera precària d'un jou precaríssim... segurament ja és insalvable.
2006_0305_133332aa.jpg
2006_0305_133332aa.jpg
Mon Dieu!
Això de Balestui s´ha de salvar... lips sealed cry Tongue
Veig que té una sola nansa, no té pròpiament corona... això és un símptoma que no deu ser gaire antiga (tot i que ho he vist en peces molt antigues, per exemple del s. XIII.
Tot i així... deixa-m´ho mirar amb calma...però sense anar-hi, poca cosa més et puc dir...
Bé, gràcies del reportatge i millora´t pel que fa al grip.
Hola. M'he registrat avui al Fòrum perquè he trobat per casualitat el Fòrum de Campanes, tot buscant "Balestui". Balestiu era el poble del meu avi i de tota la seva família. Eren els propietaris de "Casa Pagès", la casa més gran del poble, la que et trobes al davant en arribar-hi. Tot això són records de la infantesa, car ja fa anys que no hi torno, cosa que m'agradaria molt fer. Precisament en un atac de nostàlgia em vaig posar a cercar "Balestui" a Google. Segons la tradició, Casa Pagès pagava la campana de l'església (quina llàstima, assabentar-me que l'església ha caigut i que al campanar li falta ben poc...).
El darrer hereu que jo vaig conèixer de Casa Pagès, el così del meu pare, va marxar de Balestiu i se'n va anar a viure a la Pobla. Els fills... bé, pel que jo recordo, a cap dels tres no li agradava viure a Balestui i, evidentment, pel que es veu, van abandonar-ho tot i han deixat que una casa tan preciosa es vingui avall. Tot el poble és una meravella, però. Total, que la campana pertany a Casa Pagès. El cosí del meu pare era l'Alfons Agulló i el seu fill gran, i per tant l'hereu, es diu Lluís Agulló, i deu tenir uns cinquanta anys, si fa o no fa. No tin ni idea del que fan, ni de si els interessa salvar la campana (no ho crec, però, perquè si han deixat que la casa es degradi tant com es veu a les fotos...)
En fi, suposo que no serveix de res, però m'ha fet il·lusió dir-vos que jo sabia alguna cosa d'aquesta campana. Tant de bo trobés més fotos de Balestui a la xarxa!
Benvingut!
 
Balestui s'està revifant i la població torna a créixer!
 
Aquí algunes fotos:
 
http://www.atmos.cat/perl?num=1142205718
 
Ja n'anirem fent més...
Gràcies. Què vol dir que la població torna a créixer? Què potser saps si algun dels membres de les antigues famílies del poble hi ha tornat a viure? N'hi ha algun que estigui fent alguna cosa per tal de salvar el campanar i la resta del poble? Smiley
Quote from Pages on 25.01.2007 a les 21:06:06 UTC:
Gràcies. Què vol dir que la població torna a créixer? Què potser saps si algun dels membres de les antigues famílies del poble hi ha tornat a viure? N'hi ha algun que estigui fent alguna cosa per tal de salvar el campanar i la resta del poble? Smiley

 
El campanar, no. Però hi han diverses cases restaurades o en procés de restauració, i gent jove que hi ha anat a viure.
 
En quant al campanar, si no és algun organisme no crec que es pugui fer res, sobretot perquè qui hi té a dir és el bisbat d'Urgell i pel que he vist en casos molt menys complicats i evidents no tan sols no s'ha mogut gaire, sinó que el propi bisbe ha fet comentaris despectius directament a gent que intentava salvar l'església del seu poble per a preservar-ne el culte.
siusplau, no escrigueu a la plana principal o portal...
sinó que heu de fer-ho als fils temàtics que corresponguin.
Sinó, la pàgina principal se m´omple d epreguntes i respostes que no tenen raó de ser-hi (no allí).
Benvingut, Sr Pagès i participi tant com vulgui.
Ja està solucionat - era bàsicament un problema de programari que no donava les opcions correctes als moderadors per a poder moure, penjar/despenjar i bloquejar/desbloquejar fils. Crec que ja ho he arreglat, així els enunciats es poden fixar de manera que es vegi més clarament on es pot escriure, fallada meva que arrossegava des de fa anys. Són les gangues de voler-s'ho fer tot un mateix.
Quote from daniel on 26.01.2007 a les 11:20:12 UTC:
siusplau, no escrigueu a la plana principal o portal...
sinó que heu de fer-ho als fils temàtics que corresponguin.
Sinó, la pàgina principal se m´omple d epreguntes i respostes que no tenen raó de ser-hi (no allí).

 
Tens tota la raó, i mira que jo ho hauria de saber... però ha servit per a arreglar el programa que ho gestiona tot!
Bones,
 
Nosaltres vivim a Balestui. Ara som dues cases habitades tot l'any. Hi ha dues més de fills del poble que venen sovint, i una altra que venen els caps de setmana. Respecte el campanar, ens agradaria conservar-lo, però com apunteu és propietat del bisbat, i a més l'esglèsia està donada de baixa. Nosaltres de moment mantenim el cementiri, la font, el com, el reg i el poble en general.
Respecte el moviment del campanar, un veí del poble de fa molts anys, va col·locar uns testimonis per a vigilar si queia o no. Ara fa molts anys que no es mou. Sembla ser que el descalçament de l'esglèsia, com del campanar, com de les cases de la vora del barranc, va ser degut a que durant uns anys es va regar per inundació el prat a tocar del poble, i com que hi havia una mica de desnivell desfavorable, s'habia d'irrigar durant dies sencers per a aconseguir una inundació completa. Aixó va fer correr les terres i el que hi havia a sobre.
 
Au, salut i xicoies.
 
 
BALESTUI,EN EL RECORD
 
          Un document de l'any 1853 -ara dipositat en l'Arxiu Històric Comarcal de Sort- en que Balestui hi figura amb un cens de 58 habitants i l'accés a la informació que hi ha a Internet,ha ravivat els records d'infancia i adolescència que guardem de les diferents estades al poble del pare.
 
          Tot just acabada la Guerra Civil,per una criatura de ciutat,va resultar una experiència inolvidable compartir la duresa d'un treball i l'alegria d'unes tradicions desconegudes: els prats,les ovelle,la llibertat dels jocs infantils amb la mainada de Cossan,Mestreperó i Pagés,són records que ara,a la vellesa,se'ns fan vius amb el contacte que encara tenim amb vosaltres.
 
          Per això ens alegra comprobar que el poble reviscola i manté aquell esperit acollidor que la seva gent sempre ha tingut.No podrem anar a collir "carreretes" amb la padrina,ni a totes les festes i aplecs,però podem recordar, amb anyorança, la Pasqua de 1978 i la publicació del "Balestui Expres" que ens va reunir en uns jorns inolvidables i, d'alguna manera, proposar-nos fer alguna cosa col·lectiva per donar contingut i continuitat a inquietuts i projectes que ajudin a mantenir la vida i l'alegria d'aquest indret que tantes satisfaccions ens ha brindat i pel que sentim una especial estimació.
 
          Ànim i compteu, com sempre,amb nosaltres.
 
                                                                           Familia Mesa-Rey
 
A Internet hem llegit aquest comentari de la història de les campanes de Balestui. Nosaltres estem fent un recull dels records de Balestui i aquest tema de les campanes no el conexiem. Per tant , ens agradaria tenir un contacte amb vosaltres , salvant l'anonimat. La nostra adreça es [email protected]
 
Gràcies anticipades per la vostra contesta.