inici   fotos esfèriques   teclats    
 CEST divendres 19 d'abril 2024  
Hola,
 
no és la meva intenció "pressionar" perquè penso que feu una bona feina amb aquesta web però
m'agradaria, si fos posible, veure mes fotos del pallars a la galeria d'imatges.
 
Gràcies
 
 
Tens tota la raó... i a més s'haurien de reclassificar moltes fotos, ja que n'hi han del Pallars que estan barrejades amb altres temes. De fet, el camí està preparat tècnicament, només fa falta posar-s'hi...
Doncs he començat a penjar algunes de les moltes fotos que tinc, aquí la d'una caminada cap a Herbasavina
És impressionant. Gràcies per les fotos.
Herba-savina, Aramunt vell, el congost de carreu, les vistes des de Claret.
Preciós.
Felicitats per les fotos, son realment bones i dels llocs més representatius. Aqui en penjo una de Tírvia després de ploure
07110001_001.jpg
07110001_001.jpg
Huhcom que no en sé prou he de penjar les fotos una per una
38590020.jpg
38590020.jpg
SmileyMés Sant Martí
38590023.jpg
38590023.jpg
SmileyUn racó típic de Tívia
87380015.jpg
87380015.jpg
Maques! Quin verd més sucós (o és el meu monitor?)
 
Les fotos a'han de penjar una per una, auto-contestant-se. Tot el web, absolutament tot, està fet amb un software de fòrum modificat, així l'espai en el servidor és mínim i la gestió fàcil. Tinc pendent de publicar una documentació amb tots els codis implementats, de manera que qui vulgui pugui utilitzar-ho, el que passa és que hi he ficat tantes coses que ja gairebé ni m'en recordo...
SmileyEra per setmana santa i el verd és el que hi havia. Em sembla perfecte i em tranquilitza saber que ja ho he fet bé.
Després de tants dies sense poder veure Sant Martí, un s'ha d'aconformar amb fotos com aquesta, Llàstima de taulades desaprensives i del traçat nou de la carretera entre La Pobla i Tremp que si no podria dir que esta feta a mitjans segle passat.
49750011.jpg
49750011.jpg
Sí, i encara falta temps perque la webcam torni al seu lloc. De tota manera, puc prometre nous emplaçaments per a webcams previstos en la casa restaurada, crec que al final haurà valgut la pena el temps sense càmera. També es podrà posar l'anemòmetre dalt de tot als quatre vents, no com ara que dóna uns valors aproximats però no representatius de debò. Tot arribarà!
WinkNo era cap crítica, solament una observació com a desencusa per a poder penjar la foto en blanc i negre. Està feta així perquè era el día 16 de Setembre i vaig posar un rodet en blanc i negre per a fotografiar el tren de vapor fins a Balaguer i el diesel fins a La Pobla, donat que aquest format, lluny d'estar obsolet, dona uns matisos a segons quin tema que el fa irrepetible. En l'apartat d'aquest calaix de sastre dedicat al tren de La Pobla hi penjo les fotos que esmento.
No, però si a mi mateix ja em sap greu, ja!
 
He trobat un foradet per a posar la segona webcam, i la manera de posarla de cantó sense haver de girar el cap per a veure-la. A partir d'ara en la webcam apaisada s'haurien de poder seguir les obres de la casa, així que la grua aixequi el braç es veurà...
 
Vaja, ara veig que surto com un altre usuari! Fruit de les obres, he recuperat un portàtil vell mentre que l'ordinador habitual està fora de perill en un lloc segur, lluny d'aquí.
Aqui poso un logarret de la Província de Lleida però que tira més al Berguedà que altra cosa, es tracta de La Coma pertanyent al municipi (Antiga Baronia) de La Coma i La Pedra Les Bromes delaten que tot just ha acabat de ploure. L'endemà els cistells de bolets de diferentes classes eren desbordants.
broma_mitjanera_a_la_coma.jpg
broma_mitjanera_a_la_coma.jpg
I Ara el Pedraforca envoltat de nuvols des de Gósol, no és tan bona com un quadre d'en Picasso però ja serveix.
pedraforca_entre_nuvols.jpg
pedraforca_entre_nuvols.jpg
Davant de tot Bones Festes i que l'any 2007 sigui bo per a tothom.
Aqui Penjo una foto de Les Eres des del Poble
les_eres.jpg
les_eres.jpg
Aguesta è d'una casa amb lo teulat refet amb les edificis de prova que feiven les estudiants. Dalt de tot lo que queda de l'esglesia.
casareconst.jpg
casareconst.jpg
I ara una des de Sant Martí.
quisso.jpg
quisso.jpg
Cheesy
 
Bones,
 
ara feia dies que no escrivia al fòrum perquè tenia problemes amb la contrasenya.
 
Totes les fotos que poseu són precioses: la del llac en blanc i negre recorda temps passats i la del prat verd, sembla que l'hagin pintat.
 
¿No teniu cap foto d'alguna de les moltes esglésies romàniques que hi han per aquesta zona (Pallars Jussà i Sobirà)?
 
Santa Maria de Gerri, Santuari de la mare de Déu d'Arboló, Santa Maria de Mur, també hi ha una petita església a prop del llac de Montcortés que no recordo el seu nom, i quan vaig visitar-la, el campanar estava en molt mal estat. No sé si ja està restaurat. Uf, i tantíssimes esglésies romàniques més que hi ha. És la zona de Catalunya on hi ha més romànic. Això si que és un privilegi.
 
Fins una altra.
Hi han d'altres seccions en aquesta mateixa web amb fotos de romànic, concretament la part d'en Daniel Vilarrubias, http://daniel.atmos.cat que entre altres està fent un inventari de campanes del Pirineu (actualment Vall d'Aran) amb fotos bastant impressionants del romànic - tant a l'apartat del bloc com del fòrum de campanes.
 
De la resta... amb les obres la fotografia ha quedat una mica monotemàtica, però tot tornarà!
En realitat lamento les meves limitacions temàtiques, però he hagut de seleccionar perquè no podia tocar tots els temes que m'hagués agradat tocar. El meu tema principal és el ferroviari que m'apassiona pel que disposo d'un modest arxiu de fotos de trens des del 1973 fins ara amb moltes llacunes però que he passat moments molt bons fent fotografies. També m'agraden els paisatges i les situacions insòlites.
 
El Romànic reconec que és també, apassionant i en el nostre País tenim una de les millors coleccions del mon d'aquest estil arquitectònic. No obstant la meva passió per aquest art no ha estat permanent. Intento contribuïr amb les meves possibilitats i compartir el meu material. També m'agrada disfrutar de les fotos de diferents temes d'altres i per això m'agrada aquest forum.
 
Aprofito per pujar la foto germana de la del llac en blanc i negre, no es tracta d'una sola foto en dues versions digitalitzades. Son dues fotografies diferents fetes amb diferents càmeres. Encara m'agrada, de tant en tant de disparar un rodet en blanc i negre com els d'abans. Per donar un efecte intemporal no hi ha res millor com el blanc i negre i en determinades situacions pot resultar convenient "matar" el color a fi de concentrar l'atenció unes vegades sobre el conjunt i d'altres sobre el detall.
 
Gràcies.
llaccolor.jpg
llaccolor.jpg
Smiley WinkMoltes felicitats per les reformes i reconstrucció de la telulada.
casacotadavant.jpg
casacotadavant.jpg
I aquí les felicitacions per partida doble. Per les reformes i per guardar l'entorn arquitectònic. Molt bé!!!!!
casacotacarrer.jpg
casacotacarrer.jpg
Gràcies! Hem estat molt de sort amb la gent que ens ho ha fet, uns artistes excepcionals cracks de la pedra i de la fusta. Valia la pena estar dos anys a la llista d'espera!
 
Em permeto d'afegir alguns detalls, obra de la mestressa de la casa, que no es veuen sinó al segon o tercer cop d'ull:
 

riallera.jpg

 
Aquí es veu la competició de llengües, la de la biga que ha de suportar molt de pes, i al costat la llengua de pedra que feu el mestre d'obres, lo Nasi Comas!

llengua.jpg

 
Vista general de la façana:

2006_1221_161017aa.jpg

Les pedres calisses potser no son tant boniques com d'altres (Com les arenísques) però tot i que també son dures de treballar, son molt resistents i duradores. Una curiositat de les pedres de les cases de Sant Martí és que, en principi i a manca d'un estudi més detingut, estan formades per sediments marins mesozoics com ho proven els fòssils de petxines i d'altres que hi ha incrustats entre les parets del Poble.
 
L'artesonat del voladís m'ha deixat astorat. M'acaba de caure la mandíbula. Aquí no n'hi ha prou en saber-ne, cal veure abans la figura dins de la viga quan encara està sencera, i això, no ho pot fer tothom. Felicitats Novament!!!!!!!!!!!. Shocked

L’escultura amb que s’ha rematat la biga està molt ben trobada. Felicitacions al mestre d’obres i a vosaltres per haver tingut la sensibilitat de contractar-lo.
 
La referència que feu a les pedres amb sediments marins no és el primer cop que la sento. L’església de la Mare de Deu d’Arboló també té carreus amb restes fòssils. I em sembla que teniu raó que està relacionat amb els sediments marins mesozoics.
 
 
La talla primera (La de la llengua NO) em recorda certes esculptures que es perden en la nit del temps de les cultures pirinenques i que en certs poblets del Pirineu Aragonès encara posen damunt de les xemeneies, sembla que tenien per objecte el d'espantar els mals esperits i evitar que entressin dins de les cases. Dic del Pirineu Aragonès perquè és on ho he vist, ignoro si es fa en d'altres indrets. Son figures que tenen un somriure molt similar encara que fetes de pedra o bé d'obra. M'agradaria penjar-ne una foto però no en tinc cap, solament tinc una presa de video i encara no l'he processat. Smiley
I la de la llengua, està fortament inspirada en una figura antiga que es troba en algunes ciutats centreeuropees per on passa un riu, normalment és una banda del riu que treu la llengua als de l'altra riba. En el nostre cas prové directament d'una figura que hi ha al costat del pont medieval sobre el Rin a Basilea, figura anomenada Lällekönig, una figura carnevalesca - l'original fins i tot té un mecanisme de rellotgeria que fa que la llengua es bellugui. Ambdues figures doncs estan d'alguna manera lligades amb la proveniència dels habitants de la casa.
 
Més sobre aquesta figura: http://www.altbasel.ch/fussnoten/laellekoenig.html

 
 Cheesy
 
Agraeixo l'explicació sobre les escultures del Pirineu Aragonès i de les ciutats centreeuropees. No en sabia res.
Això ja és tocar el cel. Senzillament excel·lent.
Això de Laellekoenig com caldria traduïr-ho? Rei balbucejador?, Rei llenguallarga?, Rei burleta, potser?
Lälle és en la variant de Basilea-ciutat del suís-alemany "treure la llengua" - un nom molt local doncs, i que vol dir "el rei que treu la llengua". El suís-alemany té múltiples variants, algunes extraordinàriament distants entre sí, i força relacionades amb el "mittelhochdeutsch", l'alemany medieval del Rin que utilitzaven els "minnesänger" (l'alemany actual és una síntesi decimonònica basat sobretot en les variants de Saxònia i Turíngia, i bastant distant del suís-alemany i d'una parla molt relacionada amb aquesta, l'alsacià). Curiosament, aquest mittelhochdeutsch es parlava (i es manté encara parcialment i molt diluït) a la regió de la Selva Negra i allí l'anomenen "Alemanisch", un dialecte desapareixent que dóna nom a l'"alemany" (que de fet hauriem d'anomenar correctament "tudesc", com es diu en rumantsch ì ticinès i "tedesco" en italià) en els països del sud-oest, essent que físicament era la primera variant germànica que es trobaven.
La meva única experiència en terres Germàniques es redueix a l'any 1983 a terres de l'antiga Prussia i Pomerània a les costes de la mar Bàltica on hi ha ciutats con ara Stralsund de clar origen escandinau (Suec per a ser exactes) el que en certa manera tembé ha influenciat la parla. Una curiositat que em va xocar és que en les farmàcies (Apotheke) de les ciutats que en època medieval formaven part de la lliga Hanseàtica, en lloc de la típica creu hi ha damunt de la porta un escut de color groc amb quatre o més pals rojos verticals al mig. Naturalment la pregunta es va fer obligada i l'endemà em van explicar que el gremi de farmacèutics de la lliga Hanseàtica havia adoptat els reglaments i estatuts dels gremis de faracèutics (Apotecaris) de la Corona d'Aragó, d'aquí que adoptessin els simbols. Una altra curiositat que vaig aprendre és l'origen de la forma peculiar de llegir el rellotge que tenim en català: dels quarts, aquest origen és clarament germànic: Drei Virtel eins, és literalment tres quarts d'una.
 
Tan aviat com tindré alguna foto d'aleshores digitalitzada ja la penjaré.
Pitgeu aquí, pitgeu... i veureu!
 
http://www.atmos.cat/perl?num=1170079657/0
Genials aquestes fotos velles!
 
N'afegeixo una aquí, és un enllaç - perdoneu el tamany descomunal (però on es poden veure detalls interessants):
 
poblevell.jpg

 
Espatarrant la foto precedent, temps penosos però, potser més autèntics. Penso que ningú sabria dir-me si eren més feliços llavors o ara. Jo almenys no ho sé.
Aqui penjo una foto des de Sant Martí una matinada d'hivern on la broma es una protagonísta capriciosa.
imperial.jpg
imperial.jpg
Aqui una altra d'una perspectiva de Collegats gens usual des del terme d'Ortoneda, es pot distingir la silueta de la geganta dormint.
collegats.jpg
collegats.jpg
I aqui una carbonera en procés de formació als boscos del Montseny. Potser queda lluny del Pallars però és també patrimoni Pallarès.
carbonera.jpg
carbonera.jpg
Aqui la Borda de cal Carlà al terme d'Aramunt l'any 1976, encara en estat d'origen abans d'ésser convertida en granja de Porcs.
borda.jpg
borda.jpg
SmileyAqui poem veure una imatge del cim de Sant Corneli l'Agost del 1978
cimscorneli.jpg
cimscorneli.jpg
SmileyTornant a terres Germàniques poso una foto del mes de Setembre del 1983 a la Ciutat de Rostock a tocar de la mar Bàltica (Ostsee). La pancarta vermella diu quelcom de semblant a "Nosaltres honorem Carles Marx, enfortint el nostre Estat de Pau Socialista" La fotografia agafa la Plaça de l'Ajuntament (Rathaus) que portava el nom de Neuen Markt (Mercat Nou) Els edificis tipicament Hanseàtics son reconstruïts perquè la ciutat va ser bombardejada pels Britànics durant la Segona Guerra Mundial, més endavant penjaré una foto de l'Ajuntament la façana del qual va restar gairebé intacta després del bombardeig. L'esmentat edifici queda darrere el fotògraf.
neuenmarkt.jpg
neuenmarkt.jpg
Tal com deia més amunt, adjunto una foto d'una xemeneia típica del Pirineu Aragonès, concretament al poble de Tella a la Vall de Bielsa, on també hi ha un Dòlmen molt ben conservat, pràcticament intacte. sembla ser que es tracta d'un element precristià amb l'objectiu de protegir la casa dels mals esperits en ser la xemeneia una obertura permanent. Una altra utilitat, no se m'acut.
xemeneiatella.jpg
xemeneiatella.jpg
ShockedTot remenant negatius, a fi d'ordenar-los, he trobat el corresponent a aquesta imatge on podem veure la cabana de Miret un dia boirós. Vegeu que l'esmentada cabana està en estat d'origen amb la carretera d'Aramunt abans d'enquitranar. No estic segur de les dates, però ho podriem situar a l'estiu de 1977 o 1978.
cabana_de_miret_1979.jpg
cabana_de_miret_1979.jpg
Mes amunt parlava de la plaça de l'Ajuntament de Rostock, (Rathaus) amb la foto d'un tramvia, doncs aquí va la foto a l'inrevés, amb el tramvia a l'esquena. Podem veure l'edifici de l'Ajuntament, reconstruït després de la II Guerra Mundial en ésser arrassat pels bombarders britànics, els pinacles son els originals restaurats. M'havia oblidat d'aclarir que la pancarta al·lusiva a Karl Marx era degut a que l'any 1983 era el del centenari de la seva mort. L'ambient de la DDR es reflexa en els cotxes aparcats, algún en prohibit i tot.
rathaus_o_ajuntament_de_rostock_setembre_del_1983.jpg
rathaus_o_ajuntament_de_rostock_setembre_del_1983.jpg
I seguint en terres de nordest d'Alemanya, ens situem a la ciutat de Schwerin, cap i casal del ducat de Mecklenburg un dels puntals de la noblesa Prussiana. Aqui veiem un carrer amb el Schloss o castell-palau dels Ducs. Vaig rememorar les agradables passejades per aquesta bonica i ajardinada ciutat que la Segona Guerra Mundial va respectar en llegir el llibre de'n Günter Grass titulat "A pas de Cranc" amb el seu inquietant final.
carrer_de_schwerin_amb_el_schloss_al_fons_1983.jpg
carrer_de_schwerin_amb_el_schloss_al_fons_1983.jpg
Una vista del museu municipal de Schwerin el mes de Setembre del 1983. L'Autocar de la dreta con pot suposar-se és el nostre.
museu_de_schwerin_1983.jpg
museu_de_schwerin_1983.jpg
Casa Hanseàtica de la Vila de Stralsund a les ribes de la mar Bàltica, foto del mes de Setembre del 1983. Aquesta vila va ser respectada en termes generals per la Guerra.
casa_hanseatica_a_stralsund_1983.jpg
casa_hanseatica_a_stralsund_1983.jpg
Ah quin regust de música d'orgue del segle XVII que em porta tot això... encara queden molts instruments en funcionament d'aquesta època per aquelles contrades!
Mira que he buscat i rebuscat, negatius, diapositives i còpies en paper. Estava segur d'haver vist un òrgue en una esglesia, però sembla que al final no el vaig fotografiar i ho sento. De tota manera han passat 25 anys i de vegades la memòria falla o et gasta alguna brometa i tot d'una pot aparèixer el que ja donaves per perdut.
Fins que això no passi, de moment ens haurem d'aconformar amb aquestes fotos de l'esglesia del monestir de Bad Doberan.
 
És gòtica construïda del tot amb totxos, cadascun dels quals pesa 8 Quilògrams.
nau_central.jpg
nau_central.jpg
Aqui una vista de l'altar
altar.jpg
altar.jpg
I aquí una de l'exterior
exterior.jpg
exterior.jpg
Tornant a les terres del Pallars Jussà, aqui tenim una imatge de l'estiu del 1978 d'una posta de Sol amb el Roc de Pessonada i part de la Cinglera il·luminada.
roc_i_cinglera.jpg
roc_i_cinglera.jpg
Paisatge tropical paradisíac i pràcticament verge. Observeu, però "l'animalet" que duen penjat (ben viu) aquests dos paisans. Podeu estar segurs que els seus pares, mares i oncles, alguns dels quals arriben a fer 4 metres, disfruten dels dons que la natura els ofereix i si t'hi troben banyant, només veuen el dinar a taula. Es tracta d'un exemplar jove de cocodril cubà (No és un caiman)
Guamà, Ciénaga de Zapata, al Sud de l'illa de Cuba, Novembre del 1980.
guam_cuba_11-80.jpg
guam_cuba_11-80.jpg