www.campanes.atmos.cat    
 CEST divendres 22 de setembre 2023  
En una llista de correus de meteorologia he vist això:
 
Segons diverssos diaris ( PUNT, PERIODICO, etc...) un llamp ha fet caure una petita peça del campanar de Reus, però ningú recorda haver sentir cap tronada !!
 
Una petita peça espero que no voldrà dir una campana petita!?
A veure...ehem!
La cosa és sèria, però no ens deseperem abans d´hora...
En principi, la premsa dramatitza, SEMPRE!
Si fos una campana, parlarien d´una campana en majúscules... jo crec sincerament que cal entendre solament un tros de cornisa o una pedra del coronament. Potser ni això...
de debò, no ens preocupem...a veure què passa, però em sembla que la torre de Reus  
 
     (segle XVI: moooolt interessant per ser de planta hexagonal i amb una estructura de fusta interna al segon pis (o al primer, ara no ho sé) per a subjectar la Petra-Clàudia, la campana horària d´uns 1300 o 1400 kg de pes, però d´escàs valor històric (segles XIX o XX). En canvi, la torre, de 63m d´alçada i amb la dita estructura sí que és sumament interessant...
...mmmmh em sembla que hi haurem de fer una visita!)
 
no estava pas en mal estat.
 
Seguirem indagant...gràcies!!!!
daniel
Ah!
Crec que a  
 
http://www.campaners.com/php/campanar.php?numer=1710
 
podeu assabentar-vos de l´equipament de dita torre, i veureu que no és res de l´altre món.
Solament la Petra-Clàudia és remarcable, i únicament pel seu tamany alhora que pel fet de ser obra d´un fonedor local. No tinc nassos de pensar com sona...tot i que alguna "Pomerola" no està tan malament...
 
Ja penjaré una foto de la peça, l´ordenata d´aquest bar no m´ho deixa fer, cagumcoi!
 
Allí va... és de la web dels Valencians.
PetraClaudia.jpg
PetraClaudia.jpg
Aquí va una foto que ha tirat un amic que vaig trobar-me a la festa major de Reus d´enguany...
Veieu la part alta de la torre, magnífica. La foto enganya, perquè el campanar és molt gran i alt, i aquí no ho sembla. Doncs fa 62m.
 
El campanar de Reus és una torre d’estil gòtic annexa a l’església Prioral de Sant Pere de Reus, on es troben les campanes i grans finestrals als pisos alts (el cinquè i sisè). És una torre hexagonal, de 12 metres d'amplada i 62 metres d'alçària, amb set plantes cobertes amb vota de creueria. Està coronat per una agulla amb crestes i envoltada de pinacles. Per l'alçada es pot veure de lluny quan s'arriba a Reus des de Tarragona.
 
Va ser encarregat el 1512 als mestre Font i a Benet Otger de Lió constructor de l'església. Les obres es van iniciar el 1520, al mateix lloc actual, al costat de l'església i força prop del Castell del Cambrer (castell de l'antic senyor de Reus). El 1543 es va consagrar l'església però el conjunt no estava del tot acabat. El campanar es va finalitzar el 1566 sota la direcció de mestre Domènec Sarobè.
ccampanar_reus.jpg
ccampanar_reus.jpg
El campanar de Reus és un dels escassos campanars coneguts (potser hi eren molts més) que tenien les finestres mig cobertes, amb portes de fusta, per fer de caixa de ressonància.
Com sempre, les finestres van arribar fins als anys 60, en el qual es van electrificar les campanes, introduint un sistema de toc foraster (abans es duien a seure, i els MANCLÚS de València les van fer voltar) i de pas desaparegueren les finestres, que no sols donaven un aspecte misteriós al campanar (cosa poc important) sinó que allargaven la ressonància dels tocs...
Crec que ara sols queda el Campanar de la Catedral de València (o "Torre del Micalet") amb les finestres mig cobertes, per motius acústics. Per cert, també desaparegudes en els 60. i recuperades fa 10 ays.
Estem treballant, fa temps, en un projecte per recuperar el Campanar de Reus com instrument musical, i les finestres mig cobertes són una part essencial de la proposta.
Hola, benvolgut Francesc...
Em fa molta il.usió que hagis participat en el meu fòrum; és per a mi un honor i aquí és casa teva.
Voldria dir-te que em faràs molt i molt feliç si un dia puc col·laborar amb tu en aquesta restauració...
Que m´agradin a dins el campanar (mira la Petra-Clàudia, que maca amb els cavalls de fusta) no vol dir que m´atravessi en les meves. De fet, si hi tenim colla de sonadors...que toquin a mà, que és més bonic.
 
Has vist lo de Taull?? Maco, eh?
 
PD: enhorabona per la restauració del Manuel; fa molt goig!!!
I pel que fa als tornaveus...en sé molts exemples, molts... o sigui, que cal tornar-los a fer. Són les persianes del centre-europa, a la nostra manera. Jo, però, prefereixo els europeus, i et diré per què: gràcies a la inclinació dels batents tiren el so avall; mentre que aquestes tanques el tiren amunt i de manera més escampada. Ara bé, si eren així...cada cop m´agrada més valorar l´aspecte etnogràfic. Això va pels campanars equipats de nou i de zero (Igualada, Montserrat, Poblet...)  
 
També Taüll en degué tenir, almenys al pis de campanes. Tots en tenien, tots...
I va, com que no crec pas que m´aviseu a col·laborar, penjo (per si no la teniu) la foto amb tornaveus.
De cap a 1910-1915.
tall_i_granreus_1911.jpg
tall_i_granreus_1911.jpg
I l´interior, amb la Petra Clàudia.
Magnífic bastiment de fusta. magnífic.
Així eren, així...
interiorg_0001.jpg
interiorg_0001.jpg
Que una ciutat tingui en consideració l´edifici del campanar d´aquesta manera, ja diu molt al seu favor: vol dir que han entès moltes coses... almenys al segle XVI.
 
vegeu com domina encara avui la gran ciutat...
areus_28_iii_08_011.jpg
areus_28_iii_08_011.jpg
La Petra-Clàudia, o horària, que està a dat de tot, en els seus cavalls de fusta...
areus_28_iii_08_012.jpg
areus_28_iii_08_012.jpg
L´antiguitat dels cavalls és manifesta; del segle XVIII en endarrera. Segurament, són del les mateixes de 1573, quan la primera campana horària d´aquesta torre fou beneïda, o del 1566, quan les obres foren acabades.
areus_28_iii_08_036.jpg
areus_28_iii_08_036.jpg
Un angle inusual...
areus_28_iii_08_038.jpg
areus_28_iii_08_038.jpg
Un croquis frontal de l´església que hi ha exposat.
El poso per tal que es vegi que a Reus tenen un campanar amb una església enganxada, i no viceversa...
areus_28_iii_08_042.jpg
areus_28_iii_08_042.jpg
Ah!
 
I ara ja està aclarit el dubte que obria aquest fil...
 
Va caure un trosset de pedra, perquè l´obra del campanar és feta en pedra de Salou i es trenca una mica. En tot cas, l´edifici està saníssim...net i endreçat.
.
creus_29_vi_07_022.jpg
creus_29_vi_07_022.jpg
.
creus_29_vi_07_008_0001.jpg
creus_29_vi_07_008_0001.jpg
lluny de trencar l´estètica de la torre, l´escala encara li dóna un aire...
creus_29_vi_07_009_0001.jpg
creus_29_vi_07_009_0001.jpg


Connexió Wicat - l'Internet del Pallars