www.campanes.atmos.cat    
 CEST dissabte 13 de juliol 2024  
Arran d´una xerrada que vaig fer a Ripoll (un encàrrec del bon amic Carles Riera, rector del monestir) a l´entorn del campanar i les seves campanes, vaig poder pujar a una torre tan emblemàtica i que fou construïda (si bé avui està molt restaurada) per l´abat i bisbe Oliba (+1046) abans del 1032, data en que fou consagrada la basílica ripollesa.
Hi havia un joc de 4 campanes Barberí, del 1892 la més grossa i del 1941 les restants, ubicades totes a les finestres occidentals (les grosses) i les de migjorn (petites, que encara hi són).
Es féu una ampliació del joc sense canviar-ne la tonalitat base (Do M) i quedà com veureu després. A més, es traslladà tota la campaneria útil al pis superior de la torre, guanyant molt en projecció sonora i radi d´abast sonor.
Resulta interessant la campana grossa, un do3 d´uns 1350 kg, perquè es tracta d´una peça amb voluntat monumental (a Catalunya no són freqüents les peces de més de 1200kg) i commemorativa de la restauració del monestir duta a terme a les ordres de l´arquitecte Elies Rogent sota l´impuls del bisbe de Vic, Josep Morgades.
 
Enlloc de picar les dades, adjunto fotos del dossier que vaig preparar per a la xerrada...
Solament demano que si es fa ús de les dades que publico, es citi la procedència de les mateixes.
 
Daniel Vilarrubias
dades1.jpg
dades1.jpg
dades2
dades2.jpg
dades2.jpg
dades3
dades3.jpg
dades3.jpg
Vista dels cinturons de formigó que collen el campanar per tal que no s´obri i sostenen les campanes.
Ripoll_002.jpg
Ripoll_002.jpg
El magnífic beffroi de 2 mòduls dobles, per al sosteniment de les 5 campanes en ús. Es troba situat al darrer pis de la torre, per la qual cosa la vista des d´allí és esplèndida.
Ripoll_003.jpg
Ripoll_003.jpg
I ara un croquis amb vista frontal del beffroi que vaig fer ja fa anys.
Ripoll_008.jpg
Ripoll_008.jpg