www.campanes.atmos.cat    
 CEST dissabte 20 de juliol 2024  
Aquesta setmana ( principis de març del 2005) he pogut tastar la cara i la creu de les campanes d´Igualada.  
Primer,la cara: les felicitacions per l´enregistrament no paren d´arribar; tota la premsa local ressalta com un dels moments més emotius de la interpretació de l´oratori "Mil Anys" (lletra d´Antoni Dalmau i música de Mons. Valentí Miserachs)el passat 27 de Gener al Palau de la Música Catalana la irrupció dels nostres picarols enllaunats -és a dir, gravats i sonoritzats a través dels altaveus de la megafonia d´aquella sala de concerts- en el punt culminant de l´obra. Felicitas, nanos! Som un gran equip en això de les campanes...!  
 
Ara, la creu: donada la freqüent i trista proliferació dels campanars que criden a través d´altaveus i soneries "Big Ben" prèviament gravades, resulta que així van interpretar que era fet el toc de cada dissabte a les 18:01h (tota la campaneria excepte la grossa) dos veïns de Barcelona -però originaris de la província de Castelló de la Plana (Comunitat Valenciana)i residents de poc a la ciutat Comtal- que es trobaven de pas per Igualada. Em varen preguntar "si era un cassette o eren de debò" i els vaig dir que, naturalment, allò només podia ser un enregistrament, però amb unes bobines i uns amplificadors de 8 tones de pes. Quan vaig veure que s´ho empassaven i que feien gal·la de la seva assistència a les trobades de campaners que es van fent a Os de Balaguer, vaig optar per dir-los la veritat.  
Què hi farem! He he he...sonen massa bé, ja ho dic jo!  
Daniel Vilarrubias
 
Arribarà el dia en que les campanes de debò "sonaran malament", perque la gent s'haurà acostumat massa als altaveus. Com a l'òpera de Berlin, on tot de micròfons i altaveus amagats a les parets reforcen el so provinent de l'escena. Segons el director del teatre: "perquè la gent s'ha acostumat als enregistraments i no volen acceptar els inconvenients d'una audició en directe."!
Cada vegada més degenerats.